DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Rali

Bajnokavatás - drámai Herczig-győzelem

Ifj. Tóth János az utolsó körben az élről esett ki a Székesfehérvár Ralin, így Herczig Norbert és Igor Bacigál idei ötödik győzelmét is megszerezte - ezzel bebiztosította újabb bajnoki címét is.

Már az első szakaszon kiderült, hogy maximum két páros jöhet számításba az első helyért folytatott harcban, hiszen a Herczig-Bacigál és az ifj. Tóth-Szőke duó azonnal a mezőny fölé emelkedett – a harmadik helyezett Velenczei Ádám már tizenegy, Vincze Ferenc tizenöt, Kazár Miklós és Hadik András pedig tizennyolc-tizennyolc másodpercet kapott. A folytatásban kicsit árnyaltabb lett a kép, az említett Velenczei meg is nyerte a bakonycsernyei szakaszt, az első kör végére pedig Ifj. Tóth átvette a vezetést Herczig előtt. Az ERC-n szereplő Botka Dávidék már az első szakaszon defektet kaptak az R5-ös Citroennel, így nagyon hamar komoly hátrányt szedtek össze.

Herczug



A második kör elején Kazár Miklós pördült meg és meg is sérült a Ford Fiesta, összement a kipufogó, így mivel az első kört is csak a nyolcadik helyen zárta, minden esélyét elvesztette a jó eredmény elérésére. A csákberényi pályán egyébként ismét Herczig volt a leggyorsabb, de a másik két szakaszon megint kikapott ifj. Tóth-tól, így a Peugeot 208 R5 7,1 másodperces előnnyel fordulhatott a harmadik körre – itt a csákberényi szakasz kétszer is szerepelt, ennyivel hosszabbra nyúlt a verseny befejező része.

A végén aztán nem maradt el a dráma. Harmadjára már a csákberényi szakaszon is Janika futott be elsőként, de öröme nem tartott sokáig: a következő pályán egy defekt miatt bent hagyott fél percet, majd egy körforgalomban nekiment egy beton elemnek, így fel kellett adnia a futamot. Herczig így hirtelen az élen találta magát magabiztos előnnyel, amelyet természetesen nem rontott el, így idei ötödik futamát is megnyerte – ezzel párhuzamosan sorozatban második, összességében pedig harmadik abszolút bajnoki címét is bebiztosította.

A drámának azonban még nem volt vége, az utolsó gyorsaságin a pályafutása legjobb eredménye felé igyekvő és második helyen álló Velenczei Ádám hibázott – beesett az árokba, így a siker kapujában fel kellett adnia a futamot. Az ezüstérmet így a kihagyott veszprémi futam után visszatérő Hadik-Kertész duó szerezte meg, a dobogó alsó fokára pedig a Spitzmüller-Béres páros állhatott fel. Ezt annak is köszönhette, hogy az előttük haladó Vincze Ferencék defektet kaptak, szintén a záró gyorsaságin…

A Székesfehérvár Rali végeredménye:

 

1

Herczig - Bacigál

Skoda Fabia R5

1:03:38,0

2

Hadik - Kertész

Ford Fiesta R5

+50,1

3

Spitzmüller - Bazsó

Mitsubishi Lancer Evo x R4

+1:28,7

4

Vincze - Kuti

Mitsubishi Lancer Evo XI R4

+1:42,6

5

Balogh - Holczer

Mitsubishi Lancer Evo IX

+1:47,4

6

Kazár - Ferencz

Ford Fiesta R5

+2:38,8

7

Botka - Szeles

Citroen DS3 R5

+2:49,2

8

Trencsényi - Verba

Ford Fiesta R5

+2:57,8

9

Ollé - Czakó

Ford Fiesta S2000

+3:00,9

10

Majercak - Vejackova

Ford Fiesta R5

+3:09,3

MOL Racing Fuel RST logo_800 px

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: