DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
Rali

Bizarr bajnokavatás az ERC-ben

Szokatlan körülmények között mondhatja magát az ERC 2014-es bajnokának a finn Esapekka Lappi. A cím napokkal a döntőnek gondolt verseny előtt került a zsebébe, mivel riválisának autója egy balszerencsés tűzben megsemmisült.

Lappi az előző versenyen, a svájci Valais Ralin gyűjtött győzelmével egészen közel került a bajnoki címhez: a szezonzárón, Korzikában mindössze 5 pontot kellett volna szereznie ahhoz, hogy magáénak mondhassa az európai sorozat trófeáját. Már azonban ennyire sem lesz szüksége: egyedüli ellenfele és egyben csapattársa, a német Sepp Wiegand autója megsemmisült a rali előtti tesztelésen.



Wiegand kisebb kicsúszást szenvedett el Skoda Fabiájával egy balkezes fordulóban, amely során az autó csak kisebb mértékben sérült meg. A forró kipufogó azonban begyújtotta a kocsi körüli száraz füvet. Nyolc másik versenyző állt meg a helyszínen segíteni, valamint tűzoltóbrigád is érkezett, de közös erőfeszítéseik ellenére sem tudták megmenteni a teljesen kiégő autót. Mivel a helyszínen nincsen tartalékautó – balszerencsés módon a Skoda Super 2000-es programja épp az idei évvel ér véget –, Wiegand nem tud rajthoz állni a hétvégi versenyen.

„Nagyon csalódott vagyok. Annyira sajnálatos, hogy az a kis baki ilyen drasztikus következményekkel jár. Sajnálom az egész csapatot is” – nyilatkozta az eset után Sepp Wiegand. Lappi is kiemelte, nem így szeretett volna bajnokká válni: „Igazán sajnálom Seppet és Frank Christiant (a navigátorát), egy szenzációs Skoda-csatát szerettünk volna a legádázabb riválisunkkal.”

Nem ez az első eset a Skoda háza táján, hogy egy versenyzőjük nem pályán lett bajnok: a 2010-es legjobb, Juho Hanninen – az akkor még IRC-nek hívott szériában – már a döntő skóciai versenyre készült, amikor megtudta, hogy a Skoda nem fogja indítani csapattársát és egyben a másik esélyest, Jan Kopeckyt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: