DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
WTCC

Lopez elrontotta Bennani örömét

A marokkói pilóta első pole-ját szerezhette volna meg, de a világbajnok fél másodpercet adott neki Katarban. Michelisz Norbert majdnem Q3-ba jutott, 6. és 5. rajthelyeket szerzett a WTCC szezonzáróján.

A katari versenyhétvége időmérőjét és versenyeit is péntekre tűzték ki, a kvalifikációra magyar idő szerint 13 órakor került sort, még napfényben. A Q1 a Citroen hármas elsőségével zárult, a legjobb időt Jose Maria Lopez futotta meg Mehdi Bennani és Ma Qing Hua előtt. Michelisz Norbert etapja azonban nem is alakulhatott volna izgalmasabban: miután Nicolas Lapierre javított, a kieső 13. helyre csúszott le. A Zengő csapat hondása utolsóként fejezte be gyorskörét, amellyel végül a 6. pozícióban továbbjutott.

Úgy tűnt, a Q2 meglehetősen unalmasan alakul, az edzés 10 perce ugyanis a pálya hossza miatt csak egy gyorskör megtételére volt elegendő – a Citroenek megpróbálkoztak kerékcserével, de nem értek fel a második rohamra. A szakasz eredménye csak ezért nem dőlt el félidőnél, mert Nick Catsburg másféle taktikán volt, mint a többi 11 versenyző, és egyedüli gyorskörét az edzés legvégére tartogatta. Jól összerakott teljesítménnyel a harmadik helyre hozta be a Ladát.



Ezzel egyúttal Michelisz Norbertet lökte le a továbbjutást érő ötödik helyről: a magyar versenyző az első futamra hatodik, a másodikra ötödik rajtpozíciót szerzett. A fordított rajtrács értelmében a Q2 tizedikje, John Filippi biztosította be a második futam pole-pozícióját. Az etapot José Maria Lopez nyerte 2:01.415-tel, Yvan Muller gyenge teljesítménye okozott meglepetést, aki csupán nyolcadik lett.

A Q2 első öt helyezettje fordított sorrendben – Bennani, Loeb, Catsburg, Valente, Lopez –hajtott pályára a kvalifikáció utolsó etapjában, amelyben a pilóták egyedül teljesítettek egy-egy gyorskört. Mehdi Bennani az SLR-Citroennel elsőre gyorsabb kört teljesített, mint Lopez a Q2-ben, a marokkóit Loeb, Catsburg és Valente sem tudta megelőzni.

Jose Maria Lopez próbálkozhatott utoljára, hogy elhalássza a pole-t, szezonja hetedikjét Bennani elől: már az első szektorban 238 ezredmásodpercet adott márkatársának. Az utolsó mérőponton 357 ezredre nőtt a különbség, ez pedig megpecsételte Bennani sorsát, 2:00.947-es körével az argentin ellentmondást nem tűrve begyűjtötte a rajtelsőséget. Bennani, Loeb és Valente követi őt az első két sorban.

A szezonzáró két versenyére közép-európai idő szerint ma 19:30-kor és 20:40-kor kerül sor.

A Q3 végeredménye:

A Q2 eredménye:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: