DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
USA

Tiltakozók veszélyeztetik a bostoni IndyCar-versenyt

Szeptember elején először rendeznének IndyCar-futamot a massachusettsi főváros utcáin, de egy formálódó anticsoport minden áron az esemény törlését szeretné elérni, mondván, csak káros hatással lesz Bostonra.

Boston városának Seaport kerülete alig több mint hét hónap múlva első IndyCar-versenyének fog otthont adni, de néhány helyi lakos úgy döntött, hogy hivatalos csoportosulás formájában meg próbálják akadályozni az esemény megrendezését.

A „Bostoni IndyCar-verseny elleni koalíciónak” nevezett csoportosulás nyílt levélben fordult Martin J. Walsh polgármesterhez, támogatók gyűjtése érdekében pedig saját honlapot is szerkesztett, noindycarboston.com címen, ahol különféle érvekkel próbálják alátámasztani, miért „érdemel jobbat” Boston.



Ezek között szerepel, hogy az IndyCar-autók 140 decibeles hangerősségűek, hogy Dél-Boston nulla dollárt fog profitálni az eseményből, hogy 105 napba fog kerülni a verseny létesítményeinek felhúzása, valamint hogy 120 ezer dollárba kerül egy 40 fős VIP lakosztály a hétvégére.

A levélben azonban többről is szó esik a számokkal való puszta dobálózásnál: „Hiszünk Boston fejlődésében, és büszkék vagyunk Seaport kerület mozgalmasságára. De egy ilyen verseny mértéktelen ideig züllesztő hatással lesz az életünkre. Több hónapnyi zavarodottság, öt éven keresztül - sokkal több, mint amennyit el tudunk viselni.”

„Ez a verseny csak károkat fog okozni a jövőben, igazán megfogható haszon nélkül. Nincs helye Seaportban. Mindannyian egyetértünk abban, hogy itt az idő megszüntetni a város hosszú távú elköteleződését, és megszüntetni a versenyt.”

A Boston Herald szerette volna megkeresni a koalció vezetőjét, de nem volt elérhető, a polgármester képviselője, Bonnie McGilpin viszont igen. A hölgy azt mondta, Walsh tüzetesen át fogja nézni a neki címzett levelet, és hogy nyitott arra, hogy személyesen is találkozzon a tiltakozókkal. Nemrég amiatt is veszélybe került a bostoni verseny, mert állítólag közpénzeket akartak a megszervezésére csoportosítani - októberben egyébként egy részben magyar IT-céget jelentettek be, mint a verseny szponzorát.

„Továbbra is magabiztos” - utalt McGilpin a polgármesterre -, „hogy az esemény jót tesz a városnak, és vendégeket fog Bostonba csalogatni, valamint egyértelműé tette, hogy közösségi belegyezés kell a folyamat zavartalan előrehaladásához.” A szervezők rövid és velős válaszközleményben reagáltak a csoport követeléseire, kiemelve, hogy nem használnak közpénzeket a verseny finanszírozására, hozzátéve, „nem értem, mi mindent tehetnénk még ez ügyben.”

Az IndyCar 2016-os szezonja a tervek szerint március 13-án kezdődik St. Petersburgben, a bostoni fordulót pedig előreláthatólag szeptember 2 és 4 között rendezik majd.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: