DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
USA

IndyCar: Ki hol vezet 2015-ben?

A legnagyobb tengerentúli sorozatban a nagycsapatoknál is vannak még szabad ülések, összességében hat teljes szezonos hely kiadó. GP2-bajnok és volt F1-es is a jelöltek közt.

A Formula-1 jövő évi felállása már kialakult, ám azoknak, akik szívesen követik a téli átigazolási piacok fejleményeit, más autósportokban még maradt izgulnivalója. Így például az IndyCarban, ahol várhatóan 24 autó teljesít majd komplett szezont, ám egyelőre jó néhány nyitott kérdés van még az ülések sorsával kapcsolatban.

A Chevrolet-t a tervek szerint 12 autó képviseli jövőre teljes szezonban, melyen négy csapat osztozhat:

power_2014



Team Penske: Az egyéni bajnoki címet Will Powerrel megszerző Penske már jó ideje bejelentette felállását: a Will Power, Helio Castroneves, Juan Pablo Montoya, Simon Pagenaud álomcsapattal vágnak neki a 2015-ös idénynek. Utóbbi a Schmidt Peterson Motorsportstól érkezik, így bővül négytagúra a Penske idei hármasa.

Chip Ganassi Racing: Scott Dixon, Tony Kanaan és Charlie Kimball biztosan marad a csapatnál, Ryan Briscoe viszont távozik, helyét nagy valószínűséggel Sage Karam foglalhatja el, aki 2013-ban megnyerte az Indy Lights-sorozatot, idén pedig 9. hellyel debütált a Indy 500-on.

carpenter_texas_2

CFH Racing: A Sarah Fisher és Ed Carpenter csapatának egyesüléséből létrejött istállónál a 67-es autót a három éve Fishernél versenyző Josef Newgarden kapja, míg a másikon Ed Carpenter az idei évhez hasonlóan osztozik majd valakivel – az biztos, hogy nem Mike Conwayjel, ő ugyanis a Toyota LMP-programjában folytatja karrierjét. A legvalószínűbb jelöltnek J. R. Hildebrand tűnik.

KV Racing Technology: Az Amerikába visszatérése óta legjobb évét produkálva két pole-t és egy győzelmet szerző Sebastien Bourdais jövőre is marad a 2015-ben is két autót indító csapatnál, partnere kiléte egyelőre kérdéses: Conor Daly, Ryan Briscoe és James Jakes is szóba került az üléssel kapcsolatban.

A várakozások szerint Honda-motorral szintén tizenkét autó indul majd:

indy2014

Andretti Autosport: Hinchcliffe távozott, a másik három idei versenyzőjét viszont megtartja az Andretti Ryan Hunter-Reay, Marco Andretti és Carlos Munoz személyében. A 27-es számú negyedik autó legnagyobb esélyese az Indy Lights 3. helyezettje, Zach Veach, aki évek óta Andrettiék támogatását élvezi, de Daniel Abt, Justin Wilson, sőt újabban Jean-Eric Vergne neve is felmerült már.

Schmidt Peterson Motorsports: James Hinchcliffe szerződtetését még az ősszel bejelentette az SPM, csapattársának kiléte viszont még kérdéses – Mihail Aljosin szponzori okok miatt nem folytathatja IndyCar-karrierjét. A teszteken a GP2-ben vitézkedő Stefano Coletti, a korábbi Marussia-tesztpilóta Rodolfo Gonzalez és a 2012-es GP2-bajnok Davide Valsecchi is kipróbálhatta az SPM autóit.

Dale Coyne Racing: Az idén Huertasszal és Wilsonnal induló istálló még egyik versenyzőjét sem jelentette be, mindenesetre várhatóan jövőre is két autóval indulnak. A jelöltek közt Justin Wilson, James Jakes, Carlos Huertas és Alexander Rossi neve is felbukkant.

sato_2014

A. J. Foyt Racing: Itt nincs kérdés, a 2015-ben már két autót indító istállónál Takuma Sato partnere a Bryan Herta csapatából érkező Jack Hawksworth lesz.

Rahal Letteman Lanigan Racing: Akárcsak 2014-ben, Rahalék ismét egy autóval szerepelnek teljes szezonban, melyet természetesen Graham Rahal vezet majd.

Bryan Herta Autosport: A várakozások szerint az Indy Lights bajnoka, Gabby Chaves legalább három versenyre, vagy akár többre is megkaphatja a Bryan Herta Autosport autóját, de az Amerikába visszavágyó Simona de Silvestro neve is felbukkant a csapattal kapcsolatban.

busch_indy

Ahogy azt megszokhattuk, az Indy 500-on jóval több nevező várható a teljes szezonos csapatokhoz képest, idén többek közt Jacques Villeneuve, Kurt Busch, Sage Karam, J. R. Hildebrand, Alex Tagliani és Buddy Lazier is az „extra” indulók közt volt. 2015-re három ilyen nevezőt erősítettek meg egyelőre:

Bryan Herta Autosport: A 2006-os Indy Lights-bajnok Jay Howard három év után térhet vissza az 500 mérföldes futamra.

Lazier Partners Racing: Az 1996-os győztes, immár 47 éves Buddy Lazier, akárcsak az elmúlt két évben, ismét ott lehet Indanapolisban.

Jonathan Byrd’s Racing: A 2012-ben Sarah Fisher csapatával induló Bryan Clauson neve szintén szerepel az előzetes nevezési listán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: