DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Tereprali

ODT: Célceremónia a Madárfészeknél

Hosszú és nagyon nehéz verseny volt. De teljesítették a majd’ 11 ezer kilométeres távot, és megérkeztek Pekingbe. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a 48. helyen végzett a Silk Way-ralin, de a pilóta korábbi sérülése és a technikai gondok után talán nem is a helyezés volt a legfontosabb.

Az utolsó napon már nem teljesített mért szakaszt a mezőny, hanem csak jó korán felkelt és karavánban elautózott a kínai fővárosig – a céldobogót a Madárfészeknél, vagyis a pekingi olimpiai stadionnál állították fel (érdekesség, hogy egy másik olimpiai helyszínről, a moszkvai Luzsnyiki stadiontól rajtoltak több mint két héttel ezelőtt), ahol az ünneplő szurkolók várták a kimerült versenyzőket.

odt-cél



„Hosszú, maratoni viadal volt, s igazából ez, vagyis a táv jelentette a nehézségét – mondta az Opel Dakar Team pilótája, Szalay Balázs. – A szervezés jó volt, de ha rajtam múlna, biztos hosszabbak lennének a mért szakaszok, és rövidebbek az összekötők, hiszen a terepralisok versenyezni szeretnek, nem pedig közúton autózni. Ami a saját teljesítményünket illeti, tíz hete, a versenybalesetünk után abszolút nem gondoltam, hogy eljutunk idáig. A még mindig nem tökéletes bal vállammal az volt a legnagyobb célunk, hogy beérjünk a pekingi célba, és ez sikerült… Nagyon örülök neki!”

S hogy mi tetszett a legjobban? Erre a kérdésre Szalay azt válaszolta: a dűnés szakaszok. Ami aligha lepett meg bárkit is, hiszen az Opel Mokka pilótájának az ilyen típusú pályák fekszenek a legjobban.

„Jó ritmusú homokos szakaszokat jelöltek ki a szervezők, nagyon élveztem rajtuk az autózást, kár, hogy az utolsó napokban már technikai problémák nehezítették a dolgunkat. Jó kis verseny volt, a következő remélhetőleg még jobb lesz!” – tette hozzá Szalay. 

SILK WAY-RALI

15. szakasz, Hohhot–Peking (össztáv: 490.48 km). A végeredmény. Autósok: 1. Cyril Despres, David Castera (francia, Peugeot 2008DKR) 36:15:18, 2. Al-Radzsi, Gottschalk (szaúd-arábiai, német, Mini All4) 25:51 p h., 3. Vasziljev, Zsilcov (orosz, Mini All4) 49:46 p h., …48. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 229:39:34 ó h. Kamionosok: 1. Ajrat Margyejev, Ajdar Beljajev, Dmitrij Szvisztunov (orosz, Kamaz) 39:23:18, 2. Szotnyikov, Ahmegyejev, Romanov (orosz, Kamaz)  15:28 p h., 3. Van Den Brink, Willemsen, Kozlovsky (holland, belga, cseh, Renault) 33:26 p h. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: