DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Tereprali

Dakar: Újra bukott két esélyes

Egyórás előny van Stephane Peterhansel kezében, akinek két ellenfele is hibázott a rövidített szerdai napon. Sainz autója tönkrement, Al-Attiyah borult, de szerencsével így is nyerhet.

Carlos Sainz kiesett a győzelemért vívott csatából a Dakar tizedik versenynapján, amelynek távja összekötő szakaszokkal együtt több mint 750 kilométert tett ki. A programot a kiírtnál később kezdték el, valamint egy megáradt folyó miatt a finist is előbbre hozták. A 2010-es nyertes Carlos Sainz az élen kezdte meg a napot, de már a mért szakasz elején defektet szenvedett, hamarosan pedig eltévedt. A nagyobb probléma azonban csak ezután következett: sebességváltó-hiba miatt Peugeot-ja leállt a szakasz közepén. Egyelőre nem tudni, képes lesz-e befejezni a versenyt. Sok időt bukott Nasser Al-Attiyah is, a címvédő a speciál elején borult fel, ami miatt 52 percet veszített el.



A szakaszt nap eleji eltévedése ellenére Stephane Peterhansel nyerte, a Peugeot egyetlen talpon maradt pilótája – Cyril Despres még múlt héten, Sebastien Loeb hétfőn esett hátra az élmezőnyből. Al-Attiyah megforgása ellenére is második, ez azonban azt jelenti, hogy Peterhansel kereken egy órás előnyben van a katari Mini-pilótához képest. Al-Attiyah alighanem csak akkor győzhet, ha a franciát is hasonló probléma éri, mint őt vagy csapattársait.

A dobogóra Ginel de Villers verekedte még fel magát, Mikko Hirvonen és a de Villiershez hasonlóan dél-afrikai toyotás Leeroy Poulter előtt. Cyril Despres jelenleg a Peugeot második legjobbja hatodik helyével, a francia a napot második leggyorsabbként zárta. Nem esett szó Sebastien Loebről, aki újra tetemes időt veszített, miután beragadt a homokba. Az összetett 9. helyére visszaeső ralivilágbajnok lemaradása már két és fél óra.

A Belen és La Rioja között zajló napot Stefan Svitko nyerte a motorosok között, aki pályafutása legelső szakaszgyőzelmét szerezte a Dakaron, habár a szlovák versenyző már több napja az összetett második helyén áll. Lemaradását 23 percre csökkentette a ma harmadik leggyorsabb éllovashoz, Toby Price-hoz képest, habár a különbség továbbra is tetemes úgy, hogy már csak három nap maradt. A második Kevin Benavides lett, aki összetettben hatodik helyen áll: az első ötben a KTM-es Price-t és Svitkót Paulo Goncalves (Honda), Pablo Quintanilla (Husqvarna) és Antoine Meo (KTM) követi.

Baragwanath szakaszgyőzelmet szerzett a quadosok mezőnyében, de az élen továbbra is a két Patronelli-testvér áll: Marcos másfél másodperccel vezet Alejandro előtt. A kamionos versenyben Pascal de Baar bizonyult leggyorsabbnak Renault-jával, aki az összetettben csak hatodik helyen áll, de Rooyék előnye abszolútban egy és negyed óra Mardeev, Villagra és Stacey előtt.

Az első öt helyezett az autósok között:

1

PETERHANSEL (FRA), COTTRET (FRA)

PEUGEOT

032:44:59

 

2

AL-ATTIYAH (QAT), BAUMEL (FRA)

MINI

033:44:59

01:00:00

3

DE VILLIERS (ZAF), VON ZITZEWITZ (DEU)

TOYOTA

033:57:30

01:12:31

4

HIRVONEN (FIN), PERIN (FRA)

MINI

034:08:50

01:23:51

5

POULTER (ZAF), HOWIE (ZAF)

TOYOTA

034:18:57

01:33:58

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: