DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Tereprali

Versenykamion vitte utolsó útjára az elhunyt navigátort

Gerard de Rooy Iveco versenykamionja vitte utolsó útjára Jürgen Dament, a belga másodpilótát, aki múlt héten, a terepralis Világkupa-sorozat katari állomásán elszenvedett nyaktörés következtében veszítette életét.

Damen beugró navigátorként szerepelt René Kuipers társaként egy HRX-Forddal: a páros a viadal első szelektív szakaszán, 10 kilométerrel a napi penzum vége előtt szenvedett balesetet. Az egység mindkét tagját kórházba szállították, Dament – aki nyaktörést szenvedett – másnap repülőgéppel szállították a belgiumi Leuven kórházába, de ott sem tudták megmenteni az életét. 

damen021c63



A 42 esztendős másodpilóta főállásban a kamionos nagyágyú, Gerard de Rooy navigátora volt: a belgiumi Landenben szerda délután tartott temetési ceremónián a különítmény csapatuniformisban búcsúztatta nagyra becsült tagját, akinek koporsóját a gárda Iveco versenykamionja vitte utolsó útjára. A jelenlévők beszámolója szerint De Rooy és a fedélzeti szerelő, Darek Rodewald között a navigátorülésben Damen 9 éves kisfia, Jules ült.

A navigátor – aki számos alkalommal bizonyította szerelőként is tudását - ismert és elismert tagja volt a nemzetközi terepralis életnek, 1998-ban kezdődött pályafutása során 17 Dakar-ralin szerepelt. Idén januárban az Ivecóban diktálta az itinert, de korábban megfordult olyan pilóták mellett is, mint például Stephane Henrard, Koen Wauters és Peter Versluis.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: