DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Retro

Hunt, a Lotus-menedzser és a brazil vécék

A korábbi tervező, jelenleg pedig az Autosport szakértőjeként tevékenykedő Gary Anderson elmesélte F1-es karrierje legviccesebb történetét. A nap, amikor Interlagosban felrobbant a Lotus vécéje.

Az egykori F1-es mérnöktől, Gary Andersontól az olvasók az Autosport magazin hasábjain kérdezhetnek rendszeresen, s a legkülönbözőbb dolgokat válaszolta már meg nekik a kilencvenes években a Jordan tervezőjeként közismertté vált szakember. Most viszont egy olyan történetet húzott elő a kalapból, amire kevesen számítottak. A kérdés, melyet feltettek: melyik volt F1-es karrierjének legviccesebb momentuma.

„Az egyik legviccesebb az 1970-es évek végén Rióban történt meg, amikor még a McLarennél dolgoztam. Minden garázsban volt egy külön vécé, ám a brazil csővezetékek és James Hunt nem igazán jöttek ki egymással. Volt egy olyan csúnya szokása, hogy rendszeresen eldugította őket. Ami most következik, azt ne próbáljátok ki otthon...

Valami oknál fogva vezető szerelőként az én felelősségem volt kitisztítani a következő alkalomra... Fogtam egy műanyag lemezt, és lezártam vele a vécé tetejét, majd a lemez közepén lévő lyukon keresztülvezettem egy fúvócsövet. 100 psi nyomással támadtam meg a szennyvízcsatornát, nem is volt gond, a cső kitisztult, készen álltunk a következő alkalomra.

hunt_1977



A régi, eredeti Lotus csapat volt a szomszéd garázsban, s másnap reggel az egyik srác átjött hozzánk beszélgetni kicsit. Majd megszakadt a röhögéstől, megkérdeztem hát, hogy mi lelte. Erre elmesélte, hogy az előző nap a csapatmenedzserük, Peter Warr épp az ő garázsukban lévő mosdóban állva végezte a dolgát, amikor a vécé felrobbant.

Gondoltam, hogy ami egyszer lement, annak fel is kell jönnie valahol, csak azt nem hittem volna, hogy ez ennyire közel lesz. Ahogy a Lotus-szerelőnek is mondtam: sose bízz a brazil csővezetékekben.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: