DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 20. hétfő
Ralikrossz

Szabó Krisztián: Matematikai esély az Eb-címre

Szerencsével akár az FIA Ralikrossz Európa-bajnokság Super 1600 kategóriájának bajnoki címét is megszerezheti a magyar versenyző a hétvégi szezonzárón, ő reálisabbnak tartja a második hely megőrzését. A helyszín Olaszország, ahol egy évvel ezelőtt egy váratlan dobogós hellyel indult Szabó Krisztián ralikrosszos karrierje.

Hét állomás után ér véget a ralikrossz világbajnokságot kísérő Super 1600-as Európa-bajnokság szezonja: Portugália, Belgium, Németország, Svédország, Spanyolország és Franciaország eseménydús versenyei után az olaszországi Franciacortában dől el a bajnoki cím, amelyet még ketten nyerhetnek meg: az éllovas Janis Baumanis, akinek bár esélyei kiemelkedően jók, egyik szemét az őt 26 ponttal követő, a szériában első teljes szezonját futó Szabó Krisztiánon kell tartania.

„Szeretem ezt a pályát, van benne gyors aszfaltos rész, a murvás szintén élvezetes, ugrató is található benne, nagyon jó kis pálya. Nyilván mondogatják, hogy lehetek még bajnok, van egy kicsi esélyem, amit én inkább matematikai esélynek nevezek” – kezdte verseny előtti várakozásait a Volland Racing 23 éves versenyzője. „Mindenképp úgy megyek oda, hogy a versenyt szeretném megnyerni, ezzel keretet adva a bajnokságnak, hiszen győztem az elsőn, jó lenne az utolsón is. Hogy a bajnoki címre lesz-e esélyem, úgyis kiderül az előfutamok után, mert ha ő azokon túljut, és bekerül a legjobb 12 közé, kap annyi pontot, hogy már bajnoknak mondhatja magát.”



Krisztiánnak azonban akkor is kell figyelnie ellenfelekre, ha az általa reálisabbnak tartott második helyet meg akarja őrizni, hisz a 110 pontos magyar pilótát 104 egységgel követi Ulrik Linnemann, 102-vel Nikita Misyulya, 100-zal pedig Andrea Dubourg. „Közel vannak hozzám, ezért mondom, hogy inkább a második helyre fogok koncentrálni. Ha döntést kell hoznom, nem fogok olyanba belemenni, ami a második helyembe kerülhet. Ha sikerül a második hely idén, azzal is elégedett leszek, hiszen ez az első évem, és dobogón zárhatom” – mondta az Mk2-es Skoda Fabiával induló versenyző.

A kör bezárul Olaszországban, ahol egy évvel ezelőtt háromszoros autókrossz Európa-bajnokként Szabó Krisztián első nemzetközi ralikrosszversenyén indult, majd ért el egy olyan helyezést, amire legkevésbé számított.

„Korábban egyszer itthon, Magyarországon kipróbáltam már a ralikrosszt, az első komolyabb versenyem azonban mégis az olasz futam volt, ahol az előfutamok során a 8-10. hely környékén autóztam. Megmondom őszintén, elégedett is voltam vele, úgy mentem oda, hogy az elődöntőt szeretném elérni. Az elődöntő azonban olyan jó sikerült, hogy megnyertem, és a döntőben, az első rajtsorban találtam magam.”

„Ott kicsit eltaktikáztam a versenyt, ami a tapasztalatlanságomból adódott. Mindenesetre nagyon boldog voltam, hogy a harmadik helyen végeztem, hiszem a legjobb 12 közé akartam bejutni, és egy kupával jöttem el, nem utolsósorban még Baumanist is megvertem, akivel most a bajnoki címért vagyunk csatában. Ez mindig is egy nagyon szép emlék marad számomra. Akkor láttam, hogy van keresnivalóm ebben a mezőnyben, és eldöntöttem, hogy itt szeretném folytatni” – mondta Szabó Krisztián, akinek elhatározását az elmúlt év sikerei igazolják.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: