DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Rali

Vass Gergely: Nulladik verseny, elvárások nélkül

Vass Gergely számára nem lesz újdonság beülni a raliautóba, hiszen már versenyzett Suzukival, és navigált Mitsubishiben, de most egy Citroen C2R2-ben mutatja meg tudását. Vele ellentétben viszont Lukácsi Ákos, a navigátora, aki egyben barátja is, kicsit „tanulóként” csöppen a sztoriba, de félelemre semmi okuk, hiszen Gergő minden tapasztalatát megvitatták, és a lábatlani sprinten kezdődik számukra az éles bevetés.

Az idei évben Kiss Viktor mellett töltöttél be navigátori szerepet, hiszen az ORB-ben mérettettétek meg magatokat. Viszont most hétvégén a lábatlani rali sprinten teljesen más lesz a felállás. Pilóta leszel ismét. Mesélj erről kicsit, hogy is van ez?

- Tavaly egy versenyen szóba jött, hogy ha úgy hozza a sors, akkor mennénk együtt Viktorral. Veszprém előtt beszélgettünk konkrétan először arról, hogy lehetséges, hogy az állandó navigátorának egyéb elfoglaltságai lesznek, és hogy tudnám-e vállalni a futamot. Természetesen azonnal igent mondtam. Azt gondolom, hogy egy versenyző mindig az "első osztályba" szeretne eljutni a pályafutása alatt, és ez most megadatott nekem. Rengeteget tanultam a J1-ben ülve az előző években, és a célom minden versenyen az volt, hogy a feladatomat 100%-osan lássam el. Ezt a fajta precizitást szeretném átvinni a vezetésbe is, ezekkel a tapasztalatokkal, és hozzáállással szándékozom felépíteni a futamainkat a jövőben.

vass



Régebben egy Suzukival róttad a pályákat. Hogy jött a képbe a Citroen C2R2, illetve a Bakó Rally Team?

- Bakó Lacival tavaly év végén kezdtünk el beszélgetni a jövőben való együttműködésről. A megvalósítás, és a tényleges projekt a hétvégi versennyel veszi kezdetét. Abszolút tesztnek, és az autó kiismerésének szánom ezt a versenytávot. Célom, hogy minél jobban megismerjük az autót, a csapatot és felesleges kockázatvállalás nélkül teljesítsük ezt a versenyt. Mindig csak egy, a következő versenyre szeretnék koncentrálni, és a lehetőségekhez mérten a legjobbat kihozni a számunkra teljesen új, és ismeretlen szituációból. Vasárnap este már látni fogjuk, hogy milyen irányban indulunk el a jövőben.

Lelkesnek elég lelkesek vagytok, de a navigátorodnak ez lesz az első rali versenye. Mik lesznek az elvárásaitok a C2-vel, és az eredménnyel kapcsolatosan?

- Ez egy nagy próbatétel, és teszt is lesz a jövőre nézve. Gondolkodtam, hogy esetleg előfutóként kellene nevezni, de úgy vélem, hogy jobban tesztelhető versenyben, hogy mennyire vagyunk összhangban az autóval, és egymással. Az autóról rengeteg jót hallottam már, azoktól, akik mentek és mennek jelenleg is vele. Nagyon sokat beszéltem Lacival a versenyautóról, és annak viselkedéséről, de ezektől függetlenül egy rövid tesztet szombaton még beiktatunk. A hétvégi futamon az órát csak egy dolog miatt fogjuk figyelni, hogy mindig időben érkezzünk az időellenőrző állomásokra. :) A segítségem, a barátom és a navigátorom ezen a versenyen egy és ugyanaz az illető lesz, Lukácsi Ákos, akivel minden eddigi tapasztalatomat megosztottam. Úgy gondolom a hangulatra nem lesz panasz sem az autóban, sem a csapatban.

Amennyiben elégedettek lesztek, és miért ne lennétek :) elképzelhető, hogy jövőre is a Citroen mellett teszitek le a voksot?

 

- Van egy terv a fejemben a jövővel kapcsolatban. Nem titok, hogy az előttünk álló évben szeretnénk együttműködni a Bakó Rally Teammel, és a Citroen C2R2-vel rajthoz állni a versenyeken, de hogy melyik bajnokságban, az még ugye kérdéses. Ami viszont biztos, az az, hogy komplett szezonra szól a fáma. Ez a lábatlani sprint verseny nem is az első, hanem inkább a nulladik lépése az együttműködésünknek, ami igazából elvárás mentes lesz. Vagy mégsem, mert legyen hétvégén szép napos idő, sok-sok néző, és persze mindenki érezze jól majd magát. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: