DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Rali

Ígéretes rajtot vett a TOYOTA GAZOO Racing WRC

Közismert tény, hogy a technikai versenysportok, különösen az országúti autókban alkalmazott műszaki megoldásokhoz legközelebb fekvő ralisport, a jövő autóipari fejlesztéseinek előfutárai: itt kerülnek tesztelésre azok az innovatív, sokszor forradalmi megoldások, amelyek, amennyiben bizonyítanak, néhány év múltán a sorozatgyártott autókban is helyet kaphatnak majd. E filozófia égisze alatt a TOYOTA GAZOO Racing WRC csapat immár kilenc hónapja dolgozik a Toyota Yaris WRC típus fejlesztésén.

A jelentős csapatmunka eredményeként az országúti Yaris nagytestvére, a Toyota Yaris WRC idén tavasszal már megmutatta magát Finnország murvás útjain, majd Dél-Európa felé vette az irányt. Az intenzív tesztprogram során bebizonyosodott, hogy a következő évadtól a rally világbajnokságban versenyző Yaris WRC egy igen átgondolt konstrukció.

Toyota_Yaris_WRC_3_kicsi



Tíz állomásból álló, mintegy 5000 kilométeres tesztprogram

A szigorúan titkos járművel a lehető legnagyobb izgalommal vetette bele magát a TOYOTA GAZOO Racing WRC csapat a Yaris WRC első, májusi próbafutamába, amelyre a csapat főhadiszállásához: a finnországi Puuppolához közel került sor. Ezt az első, igen ígéretes tesztet számos további követte. Habár a Toyota Yaris mára több mint 5000 kilométernyi közúti teszten van túl, az autó még mindig a fejlesztés korai fázisában jár.

„Rendkívül keményen dolgoztunk, hogy beleférjünk a határidőkbe. Május óta számtalan tesztfutamot végeztünk, és betartottuk az előírt határidőket. A második autó csatasorba állításával felgyorsíthattuk munkánk ütemét, és differenciálhattuk a fejlesztések tesztelését. Minden lehetséges körülményt, minden felülettípust le szeretnénk tesztelni, hogy maximálisan felkészüljünk 2017-re.” – avat be Tommi Mäkinen, a TOYOTA GAZOO Racing WRC csapatfőnöke.

Toyota_Yaris_WRC_7_kicsi

Két Toyota Yaris WRC segíti a hatékony munkát

A fejlesztési program maximális optimalizálása érdekében a csapat gyorsan egy második Toyota Yaris WRC példányt is felvett a tesztprogramba.

„Azért dolgozunk két autóval, hogy megoszthassuk a fejlesztést. Az első csapat kizárólag Finnországban dolgozik, ők az autó megbízhatóságával és tartósságával foglalkoznak, tesztprogramjuk fókuszában a motor és a sebességváltó áll. A második csapat a felfüggesztésre összpontosít, ők további európai központjainkban - például Spanyolországban vagy Portugáliában - dolgoznak. Még nem kezdtük meg az aszfaltos teszteket, azt azonban már most elmondhatom, hogy az autó elképesztően nagy teljesítménnyel rendelkezik. Eddig jelentősebb fennakadások nélkül dolgozhattunk, ami bizakodásra ad okot.” – hangsúlyozza Mäkinen.

Ütőképes pilóták

Tommi Makinen, Juho Hanninen és Jarkko Nikara mind megfordultak a Toyota Yaris WRC volánja mögött, mielőtt beosztották volna a fejlesztési program kiválasztott úttípusait.

Toyota_Yaris_WRC_6_kicsi

„Nem voltam képes megállni, muszáj volt elsőként kipróbálnom az autót. Nagyszerűnek tűnt, ráadásul élvezetes is volt vezetni. Szerencsénk van, hogy olyan tehetségek tapasztalatára építhetünk, mint elsődleges tesztpilótánk, Juho Haninnen, vagy Jarkko Nikara. Hamarosan további pilóták is csatlakoznak a fejlesztő csapathoz.” – árulja el Tommi Makinen.

„Amikor először vezettem a Yaris WRC-t, azonnal lenyűgözött! A vezethetőség és a kiegyensúlyozottság tökéletes, a konstrukció kivételes munka! Nem is vesztegettük az időt: az autó az első pillanattól fogva rendkívül megbízható, egyetlen jelentős műszaki probléma sem hátráltatta a munkát, így elkezdtük beletenni a tesztkilométereket. A Finnországon kívül végzett, első tesztek során a legkülönfélébb körülmények között tettük próbára az autót, a Toyota Yaris WRC azonban mindvégig kiszámítható teljesítményt nyújtott.” - meséli Juho Hanninen, a TOYOTA GAZOO Racing WRC csapat tesztpilótája.

Toyota_Yaris_WRC_1_kicsi

Szenvedélyes csapat

A finnországi Puuppola városában működő TOYOTA GAZOO Racing WRC csapat létszáma hétről hétre nő. Mára az autórajongók olvasztótégelyévé vált, amelyben nem kevesebb mint hét nemzet képviselteti magát, és dolgozik egy nagy, közös cél érdekében.

„Nagyon tetszik az a családias légkör, ami mindig is jellemezte puuppolai műhelyeinket. Kellemes meglepetés volt látnom, hogy habár a létesítmény kibővült, és egyre több embert foglalkoztatunk, a légkör lényegét tekintve változatlan maradt. Itt nincsenek nyelvi akadályok. A csapat egységes, mindenki kompromisszumot nem ismerően teszi a feladatát. Szerintem ez a sikeres csapatok egyik fő alkotóeleme, és örömmel látom, hogy mindenki egy hullámhosszon van, és egy irányba tart.” – foglalja össze Tommi Makinen, a TOYOTA GAZOO Racing WRC csapatfőnöke.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: