DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Rali

Viszontagságok - Majdnem törölték a Brit Rali utolsó napját

Közel állt a helyzet ahhoz, hogy töröljék a Brit Rali teljes utolsó napját az extrém időjárási körülményeknek és az emberi maradványoknak vélt dolgok felfedezésének köszönhetően.

A hurrikán erejű szél és a szakadatlan esőzés a verseny egész hete során aggályokat szült, a 2015-ös rali világbajnokság utolsó versenynapjára ugyanakkor az okozta a legnagyobb aggodalmat, hogy szombaton este sátorállítás közben csontokat talált egy néző a brenigi szakasz mellett.

ogier_brit_2015_4



A rendőrség zárást állított fel háromszáz méterre a brenigi 6-os kereszteződéstől, ez az út szolgált a vasárnapi nyitó szakaszként, valamint a Power Stage-ként. A rendezők azzal a lehetőséggel álltak elő, hogy a tíz kilométeres szakaszt három kilométeresre csökkentik, de az is felmerült, hogy a teljes pályát megközelíthetetlenné nyilvánítják. Ez azonban oda vezetett volna, hogy a következő, alweni szakaszt is törölni kell, így csak a great orme-i gyorsasági maradt volna a programban, amiről az erős szél miatt ki kellett zárni a nézőket.

A verseny főszervezője, Ben Taylor a következőket mondta el az Autosport magazinnak: „Együtt dolgoztunk a rendőrséggel és a közúti rendőrtisztjeinkkel a korai óráktól. Amennyiben jönnek a rendőrök és azt mondják, lezárják a teljes területet, nincs semmi, amit tenni tudnánk. A következő aggály az volt, hogy amennyiben a Brenig törölésre kerül, az Alwent is törölnünk kellett volna, mivel egyszerűen nem lett volna hely az összes néző számára, hogy kijöjjön a Brenigról és egy szakaszra menjen. Így maradtunk a Great Orme-nál, erről a szakaszról el távol kellett tartanunk a nézőket a viharos erejű szél miatt. A befejező nap elvesztése egy nagyon is valós lehetőség volt szombaton késő este és vasárnap reggel egy ideig.”

Végül a rendőrséggel együttműködve mindenféle zavar nélkül lezajlott a nap azok után, hogy a szervezők a Wales-i Természeti Erőforrások szervezetével együttesen gyors ütemben tisztították meg az útra dőlt fáktól a brenigi és az alweni szakaszt is. „Nem tudom elégszer elmondani, hogy hogyan húzott mindenki ezen a versenyen és dolgozott azon, hogy folyhasson a verseny” – mondta el Taylor. „Igazán alázatos ilyen elkötelezettnek látni mindenkit, átvészeltük az egymás utáni problémákat.”

A kihívások, melyekkel a Brit Rali szembesült

November 8., vasárnap

A verseny szervezői megérkeztek Deeside-ba, és elkezdték felállítani a szervizparkot a Toyota gyáránál. A hosszú ideje tartó heves esőzések részben elárasztották a területet a nap folyamán.

November 9., hétfő

Elkezdődött a munka az erdőkben, a szakaszok berendezései a helyükre kerültek, a pályabíróknak azonban a hatalmas szél miatt ki kellett jönniük az erdőkből a Wales-i Természeti Erőforrások szervezetének embereivel.

November 10., kedd

Erős szél akadályozta a szakaszok felállításába vetett erőfeszítéseket, amit komplikált, hogy a pályabejárás megkezdődött. A munkásoknak ismét el kellett hagyni a dyfii és a gartheiniogi szakaszokat az esetlegesen kidőlő fák kockázata miatt.

November 11., szerda

Miután nem csillapodott az eső, egyre nagyobb lett az aggály azzal kapcsolatban, hogy egyes szakaszokat elönt a víz. A szervezők az útvonalon ellenőriztek bizonyos pontokat, melyek közül több is kulcsfontosságúvá vált.

November 12., csütörtök

A szezonban nem megszokott meleg, napsütéses időben megrendezett shakedown-t követően esőben és hatalmas szélben zajlott a llandudnoi rajtceremónia.

November 13., péntek

A péntek 13. viszonylag nyugodtnak bizonyult, időszakos esők kísérték a napot. A szervezők ugyanakkor készültek a hurrikánra, ami az előrejelzések szerint a hétvége folyamán érte el a régiót.

November 14., szombat

Visszatért az eső a gyorsaságikra, és a dyfnanti, valamint aberhirnanti szakaszokon várt 120 kilométer/órás sebességű szél miatt komolyan felmerült, hogy törlésre kerülnek az esti különpróbák. Egy utolsó pillanatban született döntés szerint azonban lefutották a széles körben elismert szakaszokat.

Este tíz órakor ugyanakkor telefonhívás érkezett Brenigből, mely szerint a rendőrség kivonult, hogy kivizsgáljon egy esetet, amikor emberi maradványoknak vélt dolgokat fedeztek fel.

November 15., vasárnap

Körülbelül egy órakor született meg a zöld jelzés, hogy a verseny a tervezett úton folytatódhat. Fél órával később érkeztek az első jelentések a clocaenogi térségből, hogy a szélnek köszönhetően fák sérültek meg mind a brenigi, mind az alweni szakaszon.

4:45-kor kapott jelzést Taylor a szervizpark vezető funkcionáriusától, hogy figyelmeztessen a szervizparkban történt jelentős károkról.

7 órakor, amikor kezdtek megérkezni az első autók Great Orme-ra, le kellett zárni a hegyfoki szakaszt az érdeklődők elől, mivel nyolcas erősségű viharos szelet mértek a nézői zónákban.

A szervizpark is lezárásra került a nézők elől. Ezt aztán 11 órakor megnyitottak, amikor csillapodott a szél, ez tette lehetővé, hogy a tervek szerint kerülhessen lebonyolításra a célceremónia is.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: