DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Rali

Finn Rali: Légiverseny négy keréken

Nem gyakori, hogy egy raliversenyző úgy rajtol el egy gyorsasági szakaszon, hogy tisztában van vele, fél percet fog a levegőben tölteni, mielőtt a különpróba céljába érne.

Üdvözlet a Finn Ralin és üdvözlet az ouninpohjai szakaszon! A szezon leggyorsabb pályáinak egyike ez a legendás útszakasz. És ez az, ahol az autók kerekei a legtöbb időt töltik a talajtól távol.

ogier_finn_2013



2013-ban, a legutolsó alkalommal, amikor ezt a gyorsaságit teljes hosszában használta a mezőny, a szakaszgyőztes Sebastien Ogier hetvenhétszer ugratott el Volkswagen Polo R WRC-jével, az adatok szerint az autó és legénysége 30,4 szekundumot töltött a levegőben, miközben 15 perc 8,9 másodperc alatt teljesítette a 33,01 kilométer hosszú pályát. Az átlagsebesség félelmetes volt, 130,75 kilométer/órára jött ki.

A francia világbajnok alig várja, hogy ismét elrajtolhasson a híres szakaszon, mely a 2015-ös Finn Rally leghosszabb különpróbájának számít. „Ha arra kérnének, hogy állítsam össze a teljes bajnokság legjobb szakaszait, kétségtelen, hogy Ouninpohja rajta lenne” – árulta el Ogier. „Két évvel ezelőtt teljes hosszában teljesítettük, és rekordidőt állítottam fel.”

„Sokan a Forma-1 az erdőkben címszóval szeretik jellemezni a Finn Rally-t” – mondta el Ogier főnöke, Jost Capito. „A Volkswagennél úgy véljük, hogy ez egy légiverseny négy keréken.” Ezen pedig a technikának is kitűnően kell muzsikálnia. A Polo R WRC 1,6 literes turbós erőforrásának maximális fordulatszámát a szabályok percenkénti 8500-ban szabályozzák. Ezen a fordulaton a négy dugattyú mindegyike 17,7-szer vált irány másodpercenként, és 313,64 métert tesz meg percenként.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: