DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 21. kedd
Rali

WRC: Mikkelsen nyert, Östberg borult

Két norvég pilótától volt hangos a Portugál Rali csütörtöki szabadedzése, az argentin fiaskó után tarolt a Volkswagen, az élen a csapattársaival egy technikai színvonalra kerülő Andreas Mikkelsen végzett, mögötte Ogier és Latvala következnek, Mads Östberg pedig egy bukással színesítette a bemelegítést.

A kicsivel több, mint 4 és fél kilométeres pályán a Volkswagen norvégja 1,3 másodpercet Ogier-nek, és még 5 tizedet Latvalának, aki szemmel láthatóan élvezte, hogy végre megkapta a Polo R WRC 2015-ös specifikációját. „Nem is értem, miért nem kaptam már meg hamarabb ezt az autót!” – mondta mosolyogva Mikkelsen. „Szuper volt a teszt és nagyon sokat tudtam menni az új autóval. Tavalyról már ismerős ez a része is Portugáliának, így tudtam mire számíthatok. Nagyon élveztem a délelőttöt.”

A három Volkswagen mögött az idei évben inkább csak a mexikói kalandjáról elhíresült Ott Tanak zárta a shakedownt a megújult Fiesta WRC-vel, aki egálban Dani Sordóval 3 tizeddel maradt el Latvala dobogós idejétől, majd Robert Kubica következett hatodikként.

A Citroen norvég pilótája is tett arról, hogy bekerüljön a beszámolókba, még azt is vállalta, hogy szakítópróba alá veti a DS3 WRC új ruháját, egy kisebb borulás következtében kerített rá sort. Szerencsére az autó biztonsági berendezési jól vizsgáztak, az autó kisebb sérüléseket szenvedett így este Östberg is ott lehet az első szakasz rajtjánál.

„Szélesen fordultunk, megütöttük a falat és felborultunk” - emlékszik vissza Mads. „Megkértük a nézőket, hogy borítsanak minket vissza, kicseréltük a defektes kereket és mentünk vissza a szervizbe. Az egész egy félreértésnek köszönhető, azt hiszem rosszul hallottam az itinert. Azt hittem, hogy egy rövid hatos kanyar jön, amit át lehet tolni, de ötös volt, olyan ahol már fékezni kell.” 

A WRC2-ben az egyiptomi tereprali világkupa futam, a Fáraó Rally győzelmével felvértezett Nasser Al Attiyah bizonyult a leggyorsabbnak az RRC Fiestával, mögötte azonban érkezik a Skoda vadiúj R5-ösével Pontus Tidemand, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Toyota francia reménysége, Eric Camilli állhat fel.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: