DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Rali

ERC, Svájc, 2. nap: Lappi az élen, Bessenyey 37., Vizin 40.

Izgalmakban és fordulatokban is bővelkedett a Rali Európa-bajnokság idei utolsó előtti, svájci Alpokban rendezett fordulójának, a Rally du Valais pénteki napja. Az összetettben is éllovas Esapekka Lappi átvette a vezetést skodás csapattársától, Sepp Wiegandtól, miközben mindkét magyar egység továbbra is versenyben van.



A csütörtöki három gyorsasági után pénteken jóval nagyobb táv, nyolc mért szakasz várt az ERC mezőnyére. Az első napot még az ezen a helyszínen először járó újonc Wiegand zárta az élen, minimális 4,4 másodperces különbséggel előzve csapattársát, Lappit, ám a finn a mai napon az 5. szakasz végére a maga javára fordította az állást, majd a nap későbbi részében fokozatosan lépett el üldözőitől.

Remek napja volt a Ford Fiesta R5-öst terelgető lengyel Kajetan Kajetanowitznak is, aki szakaszt is nyert, és kiegyensúlyozott, jó tempójának köszönhetően a 2. helyen áll a második nap végi összesítésben, 23 másodperccel elmaradva Lappi összidejétől.

A pénteki nap legnagyobb hőse azonban nem ő és nem is Lappi volt, hanem az a Craig Breen, aki tegnapi defektje folytán a mai napnak csak az abszolút 20. helyről vágott neki, ma viszont ő aratta a legtöbb szakaszgyőzelmet, és a nap végére egészen a 3. helyig jött előre. Hátránya jelenleg 1 perc és 1,5 mp. Lappival szemben, de mivel szombaton 8 szakasz és 135,62 km vár még a mezőnyre, így akár a győzelem is elérhető lehet még a Peugeot-pilóta számára. A 4. helyről Wiegand várja a folytatást, aki ma egyszerűen nem találta a tempót Skoda Fabia S2000-ese volánjánál, ami valószínűleg a pályaismeret hiányára vezethető vissza.

Versenyben van még mindkét magyar egység is. A mai nap a kétkerék-meghajtású kategória Európa-bajnoki címvédő párosának, Bessenyey Zoltánnak és Nyirfás Juliannának sikerült jobban, ők az abszolút 37., kategóriájuk 14. helyéről várják a holnapi napot, de kategóriájukban 10. helytől is csupán 7 mp-re vannak, ami jól mutatja, milyen szoros a mezőny. Bár volt már idén nem egy jobban sikerült versenyük is, Eb-címvédésüket senki és semmi nem veszélyezteti komolyabban, így nyugodtan térhettek nyugovóra a nap végi szervizparkban. 

A Peugeot 207-est terelgető Vizin László – Zsiros Gábor egység az abszolút 40. helyen zárta a mai napot, ők ebből a pozícióból vághatnak neki a verseny legnagyobb erőpróbáját jelentő szombati zárónapnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: