DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Lorenzo még lát esélyt a címvédésre

Bár a Yamaha világbajnokának hátránya immár 48 pontra rúg Marc Marquezzel szemben, a spanyol szerint bármi megtörténhet még a szezon hátralévő részében – igaz, azt elismeri, hogy ehhez feltétlenül javulnia kell esős körülmények között.

Néhány futammal ezelőtt még Jorge Lorenzo nevét olvashattuk az összetett pontverseny élén, ám a Katalán Nagydíj óta mindössze hét egységet tudott bezsebelni – Barcelonában Andrea Iannone ütötte ki a versenyből, Assenben és a Sachsenringen pedig az eső és a változó körülmények fogtak ki rajta –, így az évad felénél 48 pont a lemaradása a vb-éllovas Marc Marquezzel szemben. A Yamaha motorosa ennek ellenére nem adta még fel a reményt, hogy ismét ő ülhessen fel a királykategória trónjára:

Lorenzo-főkép_3



„Nem, a bajnokság addig nem ér véget számunkra, amíg matematikai esélyünk van nyerni” – felelte arra a kérdésre, hogy elszálltak-e az esélyei. „Bármi megtörténhet. Most is láthattuk, hogy Marc, aki rendkívül bátor és gyors ilyen körülmények között, elesett a bemelegítő edzésen. Elég szerencsés volt, hogy nem sérült meg, nem igaz? Láthattuk már ebben a bajnokságban, hogy tetemes előnyről is el lehet veszíteni a címet. Pozitívnak kell maradnunk és hinnünk abban, hogy nyerhetünk. Viszont előbb az önbizalmat kell visszanyernünk, hogy újra jó eredményeket érhessünk el, ami nem sikerült az utóbbi versenyeken. Zsinórban három futam alakult rosszul számunkra, eltérő körülmények között.”

Lorenzo a komoly hátrányt nem kis részben annak köszönheti, hogy az utóbbi két nagydíjon pocsék teljesítményt nyújtott vizes és száradó pályán. Az ötszörös világbajnok spanyol sem tagadja, hogy ezen a téren feltétlenül javulást kell elérnie, ha a szezon végéig versenyben akar maradni az összetett elsőségért:

Lorenzo-eső

„Őszintén szólva, valamit kezdenem kell a Michelin-gumikkal ilyen körülmények között” – jelentette ki Lorenzo, akinek szavait a Motorsport.com szakoldal idézi. „A Bridgestone esetén néha a győzelemért harcoltam, néha csak az ötödik helyért, de most ezzel a motorral és ezekkel az abroncsokkal sokkal jobban szenvedek ilyenkor. A warm upon borzalmasan mentem, néhány másodperccel voltam lassabb a leggyorsabbnál. A versenyen javítottam a tempómon egy-másfél másodpercet, s az elején többé-kevésbé tudtam tartani Pedrosáék tempóját. De amikor elkezdett felszáradni, már nem igazán éreztem a motor elejét: a többiek tudták tartani a tempót, én pedig nem. Remélem, tudok valamit tenni a javulás érdekében, hogy visszanyerjem az önbizalmam. Az én vezetési stílusommal nem könnyű megbarátkozni ezekkel a gumikkal, de muszáj tennem valamit.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: