DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Motor

Stoner a spielbergi teszt után dönt az indulásról?

A Ducati sportigazgatója, Paolo Ciabatti erre utaló nyilatkozatot tett a Red Bull Ringen: elmondása szerint amennyiben az ausztrál eléggé versenyképesnek érzi majd magát a két nap végén, elgondolkodhat azon, hogy egy verseny erejéig visszatérjen – talán éppen az Osztrák Nagydíjon.

Amióta tavaly év végén visszatért a Ducatihoz tesztpilótaként és a márka nagyköveteként, rendre előkerül témaként Casey Stoner esetleges szabadkártyás indulása egy-egy nagydíjon. Annak ellenére, mind a motoros, mind csapata számos alkalommal kijelentette, hogy az ausztrálnak nem áll szándékában ilyesmi, az újabb és újabb tesztek mindig újra olajat öntenek a tűzre. Ez a helyzet most a kétnapos ausztriai gyakorlás esetén is: Stoner a mezőny jelenlegi tagjaival együtt köröz a Red Bull Ringen, s az első, keddi napot az előkelő negyedik helyen zárta a Desmosedicinek szemlátomást fekvő aszfaltcsíkon.

23759_orig_5b85914997ae2c44412d778a427db71a



Paolo Ciabatti, a Ducati sportigazgatója szerint ugyan továbbra sincs napirenden az ausztrál esetleges szabadkártyás szereplése, nyilatkozatában elejtett néhány utalást arra vonatkozóan, hogy a spielbergi körözésnek komoly jelentősége lehet ebből a szempontból:

„Nem akartuk elérni azt Caseynél, hogy visszatérjen a versenyzéshez, mivel mindig azt mondta, hogy nem akar, mert már nem érdekli ez az élet a nyomás és hasonló dolgok miatt. Ugyanakkor azt nem mondta, hogy azon sem fog elgondolkodni, hogy részt vegyen egy nagydíjon, így mi is nyitva hagytuk az ajtót” – mutatott rá Ciabatti, akit a Motorsport.com idéz.

„Ha ez megtörténik, az csak egyszeri alkalom lesz, hiszen neki már nem kell bizonyítania semmit. Ha azt mondja nekünk, hogy szeretne rajthoz állni, akkor minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy kiszolgáljuk őt. Ha viszont nem, akkor mi nem fogjuk erőltetni. Ez a teszt is csak egy újabb teszt egy számára is új pályán. Egyszerre köröz a többiekkel, s ha a két nap és a rengeteg kör után nem lesz fáradt, esetleg megfontolhatja, hogy részt vegyen-e egy futamon” – fogalmazott sejtelmesen a sportigazgató.

Az idézett szakoldal azt is elképzelhetőnek tartja, hogy épp az Osztrák Nagydíjon kerül sor a nagy visszatérésre: a helyszín olyan szempontból kiváló lenne, hogy az új pályáról a mezőny többi tagjának sincs több információja, mint a velük együtt tesztelő Stonernek, aki egyébként nemrég még biztonsági szempontból kritizálta a Red Bull Ringet a szűk bukóterek miatt.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: