DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
Motor

Ezért távozhatott Lorenzo a Yamahától

A Spanyol Nagydíjat megelőző csütörtöki sajtótájékoztatón jelen volt a Yamaha csapatfőnöke, Lin Jarvis is, aki elárulta, hogy természetesen meg akarták tartani a Ducatihoz távozó Jorge Lorenzót. Jarvis a döntés lehetséges okairól és a spanyol esetleges visszatéréséről is beszélt az újságíróknak.

A hét kétségkívül legkomolyabb híre, hogy Jorge Lorenzo 2017-től a Ducatinál folytatja pályafutását. Az összesen öt vb-címet szerző motoros 2008-ban a Yamahánál mutatkozott be a királykategóriában, s azóta is a hangvillásokat erősíti, azaz kilenc közös esztendő után hagyja el majd őket. Lin Jarvis így beszélt erről a jerezi hétvégét megelőző sajtóeseményen:

„Ez olyan, mint amikor elmész diszkóba, és felkérsz táncolni egy lányt, de ő a melletted álló srácot választja” – idézi a csapatfőnök szavait a Motorsport.com szakoldal. „Természetesen szerettük volna megtartani Jorgét, efelől senkinek ne legyen kétsége. Remélhetőleg ugyanúgy tudjuk zárni ezt a szezont, ahogy sikerült az előző közös nyolc évünket. Nagyon jó időszakon vagyunk túl, így egy korszak vége mindig szomorúsággal tölt el.”

lorenzo_2016



De vajon volt-e esély arra, hogy Lorenzo mégis a Yamahánál maradjon? „Semmi sem volt elképzelhetetlen, a lehető legjobb ajánlatot tettük le elé az asztalra, Jorge viszont egyértelműen új motivációt keresett” – magyarázta Jarvis. „Valószínűleg három tényező segített neki meghozni ezt a döntést. Kapott egy elképesztően jó ajánlatot, talán még a miénknél is jobbat. Szerintem a Ducati is versenyképesebb motor most, szóval kevésbé lehetett ijesztő a váltás gondolata. Ráadásul az, hogy esetleg az elsőszámú pilóta lehetsz egy jövőbeli csapatban, mindenképp csábító. A Yamahánál évek óta együtt indítjuk Valentinót és Jorgét, és higgyék el nekem, nem egyszerű két nagykutyát tartani egyazon csapaton belül. Mindig is egyenlőként kezeltük őket, és az év hátralévő részében is így fogunk tenni.” 

Lorenzo egyébként maga úgy fogalmazott csütörtökön, hogy a döntésében nem játszott szerepet az, hogy a hangvillások nem biztosították az elsőszámú pilóta státuszát számára, hanem végig egyenlően kezelték Valentino Rossival – még akkor is, amikor a „Doktor” épp két, Ducatinál eltöltött szezon után tért vissza hozzájuk. Hasonló forgatókönyv esetén egyébként a címvédőt is visszafogadná a japán gyártó:

„Nem látok rá okot, miért ne lenne nyitva az ajtónk a jövőben Jorge előtt” – nyilatkozta Jarvis. „Már eddig is nyolc évet töltöttünk együtt, ami kilenc lesz az év végére, és eközben sok-sok bajnokságot nyertünk. Szoros marad a kapcsolatunk a korábbi versenyzőinkkel. Szívesen látnánk Jorgét, ha a jövőben esetleg vissza szeretne térni a Yamahához.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: