DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Motor

A legjobb versenyző nyerte a világbajnokságot

Az ausztrálok ötszörös világbajnok legendája, Mick Doohan nem érti Valentino Rossi vádjait, miszerint Marc Marquez Jorge Lorenzót segítette a yamahások világbajnoki párharcában. A sepangi incidenssel kapcsolatban ugyanakkor úgy érzi az ex-motoros, hogy mindkét fél hibázott.

Hiába vezette gyakorlatilag egész éven keresztül Valentino Rossi a tabellát, végül Jorge Lorenzo nyerte meg a MotoGP 2015-ös világbajnoki címét. A spanyol sikerét azonban beárnyékolta, hogy olasz kollégája szerint ebben Marc Marquez is jelentős mértékben segített neki, amikor Phillip Islanden és Sepangban őt akadályozta, Valenciában pedig meg sem próbálta megelőzni a versenyben vezető honfitársát. Mick Doohan egyáltalán nem ért egyet a „Doktor” vádjaival:

Lorenzo_a legjobb nyert



„Összességében ez csak süket duma. Véleményem szerint a legjobb versenyző nyert” – idézi az ausztrál ex-pilóta szavait a motorsport.com szakoldal. „Nem tudom, hogy Valentino érezte-e a nyomást. Lehet, hogy ez volt az utolsó esélye arra, hogy vb-címet nyerjen. Persze elképzelhető, hogy jövőre meg dominálni fog, de még soha nem láttam így reagálni valamire ezelőtt. Miért kezdett el hirtelen aggódni amiatt, hogy az útjába áll egy olyan versenyző, aki nincs is harcban a bajnokságért? Versenyről beszélünk, és ez nem így működik. Mindenki magáért versenyez. Rossz hozzáállás, ha egy vb-aspiráns azt várja, hogy mások ne szálljanak harcba. Versenyzőként ha lehetőséged van megnyerni egy futamot – akár versenyben vagy a bajnokságért, akár nem –, akkor azt meg is akarod nyerni.”

A Malajziai Nagydíj hetedik körében történt incidenssel kapcsolatban már sokkal inkább úgy érzi a korábbi ötszörös világbajnok, hogy mindkét felet felelősség terheli, szerinte ugyanis Marquez elkerülhette volna az ütközést Rossival: „Szerintem mindkettejüket lehet hibáztatni. Marc helyében szerintem lett volna néhány lehetőségem: vagy lemész a pályáról, vagy elveszed a gázt. Megpróbálni befordulni akkor, amikor egy másik motor is ott van, kissé ostobaságnak tűnik. Ki tudja, hogy Rossi megrúgta-e őt vagy sem? Nekem nem úgy tűnt, hogy ezt tette volna.”

Rossi-Marquez_Malaysia

„Ha viszont Rossi mégis megrúgta őt, akkor ez ösztönözhette arra, hogy ne akarja megelőzni Lorenzót Valenciában” – folytatta az elmélkedést Doohan. „Ugyanakkor nekem valóban úgy tűnt, hogy közeledik rá a futam utolsó szakaszában, és épp készítette elő a támadást, amikor megérkezett Pedrosa, és ezzel elrontotta az utolsó körüket.”

A mögöttünk hagyott hétvégén a londoni Bajnokok Tornáján szereplő versenyző szerint a botránynak és az egész szezonnak így is volt egy nagy nyertese, mégpedig maga a MotoGP: köszönhetően a fantasztikus versenyeknek és természetesen az utolsó néhány hét történéseinek, minden eddiginél több néző követte a világbajnokság történéseit.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: