DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Ezpeletáék ismertették a 2017 és 2021 közötti időszakra vonatkozó szabályokat

Miközben a MotoGP iránt érdeklődő közvéleményt érthető módon az asseni verseny eseményei, különösen az utolsó kanyarnál történtek tartották lázban az utóbbi napokban, több fontos bejelentésre is sor került a hétvége folyamán. A 2016-ra vonatkozó előírásokról tegnap már beszámoltunk, most az azt követő öt esztendő kapcsán tett bejelentésekkel foglalkozunk.

Pénteken a Holland TT helyszínén, Assenben nagyszabású sajtótájékoztatót tartott a Dorna vezérigazgatója, Carmelo Ezpeleta, oldalán a FIM elnökével, Vito Ippolitóval, valamint az IRTA vezetőjeként is tevékenykedő Herve Poncharallal. A rendezvényen a három fél a 2017 utáni időszak szabályait ismertette a jelenlévőkkel, amelyek kapcsán Ippolito és Poncharal is azt hangsúlyozta, hogy ezeknek köszönhetően a csapatok és gyártók is sokkal stabilabb jövőképet kaphatnak a gyorsasági motoros világbajnokság királykategóriájában vállalt részvételükkel kapcsolatban.

21703_orig_60da82463c19e51b6a5247cd06b575e1



A lényegi elemeket persze Ezpeleta mondta el, aki rögtön megköszönte az alakulatok és a márkák segítségét, hogy létrejöhettek ezek a megállapodások – külön kiemelte a Honda és a Yamaha beleegyezését a „kedvezménypontok” és egyáltalán a kevésbé versenyképes gyártók felzárkóztatását elősegítő engedmények használatába, amelyeknek a 2016-tól azonnal érvénybe lépő rendszeréről itt már foglalkoztunk.

„Ez egy folyamat, amelyet még a CRT kategóriával kezdtünk, majd az Opennel folytattunk, végül pedig megállapodtunk abban, hogy mindenki azonos specifikációjú elektronikával indul – ez a bajnokság stabilitását eredményezi” – vágott bele mondandója lényegi részébe Ezpeleta, akinek szavait a motogp.com weboldal idézi. „Az összes technikai szabályzat változatlan marad 2021-ig, hacsak mindenki meg nem egyezik egy módosítás kapcsán, vagy ha biztonsági okokból történik.”

„2017-től kezdve hat gyártó fog szerepelni a MotoGP-ben: az Aprilia, a Ducati, a Honda, KTM, a Suzuki és a Yamaha. Mind a hat márkának lehetősége lesz két gyári versenyzőt indítani. Emellett kötelező lesz legalább kettő, de maximum négy motort bérbeadásra felkínálni a bajnokság többi csapata számára. Ezek legfeljebb 2,2 millió euróba kerülhetnek évente, amely összegbe minden beleszámít, kivéve a bukások miatti költségek. Ezeket a már jelenlévő csapatok számára kell fenntartaniuk.”

orig_ea5a50ec7721ec37e56487c2823717ce

2017-től maximum 24 versenyző állhat rajthoz a MotoGP-ben

A Dorna vezetője azt is elárulta, hogy a 2017-től kezdődő időszakban szigorúan szabályozni fogják az indulók számát: „Jelenleg 25 versenyzőnk van, a 2017 és 2021 közötti időszakban pedig minimum 22-en, de maximum 24-en állhatnak rajthoz. Nem fogunk egyetlen csapatot vagy gyártót sem felvenni, ha 22 fölött leszünk: ezzel a már most a MotoGP-ben szereplő csapatokat támogatjuk” – magyarázta Ezpeleta.

„Ha egy új gyártó szeretne érkezni, meg kell állapodnia egy már létező csapattal. Nem fogunk csak úgy új gyártókat felvenni, mint tettük azt korábban” – tette hozzá a szakember, aki azt is elmondta, hogy a Dornának joga lesz megvásárolni az utolsó két csapat helyét a mezőnyben, ez azonban csak egy jog, nem kötelező érvényű, és reméli, erre nem fog sor kerülni.

Ezpeleta arról is beszélt, hogy a következő évek során a Dorna 30 százalékkal növelni fogja a hozzájárulását a gyártók, de különösképp a privát csapatok költségvetéséhez. A vezérigazgató úgy fogalmazott, hogy ezzel a kisebb alakulatnak is elegendő forrásuk lesz ahhoz, hogy kifizessék a fentebb említett összeget a motorok bérbevételéhez.

A fentieken kívül Vito Ippolito révén szóba került az egy szezonon belüli versenyek száma is, ám a FIM elnöke nem számolt be olyasmiről, amelyet korábban már ne említettek volna. Ippolito úgy fogalmazott, hogy bár most 18 versenyből áll egy évad, a jövőben ez a szám 20-ra emelkedhet, ám az már a maximum lesz a 2017-től 2021-ig terjedő időszakban.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: