DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Marquez és Rossi nem neheztel egymásra

Jerezben a csütörtöki sajtótájékoztató egyik témája természetesen Marc Marquez és Valentino Rossi Argentínában látott incidense volt. Az elmondottak alapján egyik fél sem hibáztatja a másikat.

Marc Marquez és Valentino Rossi nagy csatába kezdtek az előző nagydíjon Argentínában az utolsó körökben. Két körrel a leintés előtt kétszer is összeértek, a második alkalommal az ötös és hatos kanyar közötti irányváltáskor a fiatal spanyol húzta a rövidebbet, kiesett a versenyből. Rossi így ezután simán bekocoghatott a célba idei második győzelméért. Mindez azt eredményezte, hogy harmincpontosra nőtt a differencia kettőjük között a tabellán, ami tehát egész másképp fest, mint egy évvel korábban. A crash.net idézte Marquez sajtótájékoztatón elhangzott gondolatait.

„Nem beszélgettünk, de úgy gondolom, már mindketten megértettük a helyzetet” – kezdte a regnáló világbajnok.„Az ott volt, Argentínában, ez most egy másik verseny, és nem szükséges erről beszélni. Annyi történt, amennyit láttak a kamerákon keresztül. Irányváltás volt, én pedig nem számítottam arra, hogy Valentino pont akkor vált majd irányt, ezért hozzá értem az első kerékkel, de előfordul az ilyen versenyzés közben. Az utolsó két körben történt, amikor 100%-on nyomod. Ennyi az egész.”

Erre természetesen Rossi is reagált: „Egyetértek. Természetesen mindkettőnkön nagy volt a nyomás. Irányváltás közben történt a dolog, Marc sajnos hozzáért a lengőkaromhoz, és elesett. Ennyi.” Arra a kérdésre, hogy más ívet használt-e ott, mint korábban, így válaszolt: „Nem hiszem. Az volt az első alkalom, hogy egymás mellett voltunk ott. Talán irányváltáskor a Hondának és a Yamahának kicsivel más ív fekszik. Nagyon közel voltunk, amikor irányt változtattam, összeértünk, Marc pedig sajnos elesett.”

rossi_marquez_15



Az ügy kapcsán Crutchlow, Dovizioso és Lorenzo is kifejtette véleményét. Mind a hárman egyetértettek abban, hogy ilyen kemény csatában muszáj megbizonyosodni arról, az ellenfél melyik kanyart milyen stílusban veszi a pályán. Lorenzo utalt arra is, hogy számos esetben vívott szoros csatát Rossival, mégsem lett esés a vége, pedig például 2010-ben Motegiben sokszor a határon voltak. Azonban azt is elismerték, hogy nem egyszerű mindig figyelni a másik mozdulataira.

„Amikor egymással versengtek, nehéz azt mondani, hogy jó barátok vagytok, de jó lehet a kapcsolatotok” – mondta ezután Rossi annak kapcsán, hogy a múltban több nagy ellenfelével is feszült volt a viszonya, ám például Sete Gibernauval azóta sokat javult kapcsolatuk. „Most többé-kevésbé mindenki között ilyen a helyzet. A pályán mindenki a maximumot próbálja nyújtani, hogy az élre kerülhessen, de azon kívül mindenki tiszteli a másikat és jó kapcsolatot ápolnak. Szóval szerintem mi is így folytatjuk.”

Mivel mind a két félnek volt már emlékezetes utolsókanyaros előzése Jerezben (Rossi Gibernaut előzte 2005-ben, Marquez pedig Lorenzót 2013-ban), adott volt a kérdés, vajon ha most ők ketten találnának egymásra, maradnának-e a biztos második helyen, vagy kockáztatnának. Erre az olasz így válaszolt: „Itt Jerezben sok utolsó kanyarban eldőlő csata volt. Doohan Crivillével, én Gibernauval, Marc pedig Jorgéval küzdött. Nehéz megmondani, hogy az első vagy a második pozíció a jobb. Sok dologtól függ, attól is, milyen erős vagy az utolsó féktávon. Nagyon érdekes lehet!”

„Ha mögé érek, szerencsés leszek, mert tudom, hogy ezen a hétvégén nem leszek 100%-os” – mondta már Marquez. „De meglátjuk. Ha meglesz rá a lehetőségem, hogy mögé kerüljek, az utolsó körben bizonytalan, hogy mi lesz. Csak beleadsz mindent, aztán meglátod, mi történik.” Nagyon úgy tűnik tehát, hogy nem romlott meg a viszony a két rivális között, ha pedig úgy hozza a sors, ismét egymásnak feszülnek majd. Reméljük, ha így alakul, ezúttal senki sem esik majd el.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: