DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

A MotoGP-ben mindig a legjobb versenyzők nyernek

A korábbi háromszoros világbajnok Wayne Rainey a MotoGP hivatalos honlapjának adott interjút, amelyben szó esett Marc Marqueztől kezdve Jack Milleren át egészen az elektronikáig.

- Mi a véleményed Marquez teljesítményéről, mióta megérkezett a MotoGP-be?

- Ami számomra világosnak tűnik, hogy Marquez rendkívül szenvedélyes, és imád versenyezni. Szeret csatázni, és azt akarja, hogy a többiek is felvegyék vele a harcot. Mert amikor nagy versenyt vívsz a többi pilótával, akkor akár nyersz, akár veszítesz, imádni fogod a küzdelmet. Ez az, amiért csinálod ezt, ez többet jelent, mint egyszerűen csak megnyerni egy futamot. Keményen dolgozol, és csak arra gondolsz, hogy ne kövess el hibákat, és hol tudnál előzni vagy gyorsabban menni. Gondolnod kell a stratégiára, a motorod visszajelzéseire, a mögötted közeledő srácra, vagy épp arra, akit próbálsz utolérni. Nagyon sok érzelem ér verseny közben, és nincs jobb annál, amikor az ellenfeled előtt érhetsz célba. Amikor végigsétálsz a paddockon, mindig szeretnéd azt gondolni, hogy te vagy a legjobb, és ezt csak az eredmények mutathatják meg. Jelen pillanatban Marqueznek vannak a legjobb eredményei.

- Megleptek Valentino Rossi 2014-es eredményei?

- Nem lepett meg Valentino pályafutása mostani szakaszában. Emlékszem az érzésre, amikor 22 vagy 26 voltam, összehasonlítva azzal, amikor 31, 32 vagy annyi, amennyi most Valentino. Az egyik fontos dolog, amivel rendelkezel, az a tapasztalat: tudod, mi a fontos, és mi nem az. Amikor fiatal vagy, és felveszed a bukósisakot, mindig gyorsan akarsz menni. Amikor idősebb vagy, akár egy jó bor, már tudod, hol kell gyorsnak lenned, és hol nem annyira fontos ez. Úgy gondolom, Valentino eljutott erre a pontra.

Rainey nem lepődött meg Rossi tavalyi eredményein


- A másik yamahás, Jorge Lorenzo is rendszeresen a győzelemért harcolt 2014 utolsó részében. Mi a véleményed a legutóbbi eredményeiről?

- Az egy más érzés, ha karriered csúcsán vagy, és aztán jön valaki, aki nagy fenyegetést jelent rád nézve. 2013-ban Jorge eltörte a kulcscsontját, de még így is majdnem megnyerte a bajnokságot. Úgy vélem, Jorge rengeteg energiát ölt bele ebbe, de aztán végül mégsem sikerült diadalmaskodnia. Talán azt gondolta, hogy 2014 könnyebb lesz, de ez nem igazán jött össze neki. Marquez népszerű, bátor, és imád harcolni, de tudom, hogy Jorge is ugyanilyen, és ő is képes ezekre. Nem vagyok benne biztos, hogy Jorge már tavaly is így gondolta, de az érzésem az, hogy most már tudja, hogy idén Marquezre kell koncentrálnia. Úgy vélem, idén egy másik Lorenzót láthatunk majd, szerintem kiegyensúlyozottabb lesz, és mentálisan is jobban készen kell állnia a harcra. Ez a korral együtt jár.

- Gondolod, hogy Dani Pedrosa is vb-esélyes lesz 2015-ben?

- Úgy gondolom, a múltban Dani nagyon erős tudott lenni néhány versenyen, aztán néhányon meg nem annyira. Véleményem szerint az ő gyengepontja a kiegyensúlyozottság hiánya volt egy egész bajnokságot tekintve. Mindig Marquezhez hasonlítják is, és úgy vélem, van is egy kis különbség köztük. De Dani egyre idősebb lesz, és lassan kifogy a lehetőségekből, hogy legyőzze őt. Pedrosa nagyon emlékeztet engem Luca Cadalorára. Mindig volt az évben néhány nap, amikor egyszerűen verhetetlen volt, máskor viszont egyáltalán nem tudott beleszólni a dolgokba. Ez kiegyensúlyozottság kérdése: ha egy ügyes srácnak rossz napja van, akkor is másodikként végez.

Az amerikai úgy véli, Miller helyt fog állni a MotoGP-ben

 

- Mi a véleményed Jack Miller döntéséről, hogy a Moto3-ból rögtön a MotoGP-be igazolt?

- Jót fog tenni a bajnokságnak és Ausztráliának is, hogy egy srác ott van a legnagyobbak között. Kétségkívül tehetséges és érdekes figura. Úgy gondolom, meg fogja szokni a motort, így nem lesz nehéz vezetnie, vagyis rendben lesz a teljesítménye. Marquez is elég gyorsan fejlődött. Ha végignézünk a pilótákon, a fiatal és tapasztalatlan versenyzők még mindig követnek el hibákat. Arra számítok, hogy ő is fog néhányat, de alapvetően rendben lesz.

- Mit gondolsz a jelenlegi elektronikai csomagról, amelyeket a csapatok használnak a MotoGP-ben? 

- Úgy vélem, ezeknek a motoroknak szükségük van valamiféle elektronikára, mert rendkívül erősek, ugyanakkor minél kevesebb van, annál jobb. Tudom, hogy lenyűgöző, mennyire képes az elektronika segíteni a pilóták teljesítményét, de számomra továbbra is a versenyzőnek kell lennie a döntő faktornak. Egy dolog, ami sosem fog változni, hogy a legjobb versenyzők mindig nyerni fognak, és mindig ott lesznek az élen. Ami nagyon jó az elektronikával kapcsolatban, hogy jóval kevesebb a nagy sérüléssel járó high-side bukás.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: