DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 20. hétfő
Motor

Rossi négy és fél év után újra a pole-ban, Marquez bukott

Nem kis meglepetésre az újfajta időmérős rendszerben jobbára csak szenvedő Valentino Rossi nyerte Valenciában az év utolsó időmérőjét: a Yamaha olasz klasszisa ezzel a 2010-es Le Mans-i futam óta először állhat majd az első rajtkockába vasárnap. Mögötte Andrea Iannone és Dani Pedrosa végeztek, míg Lorenzo és a Q2 során bukó Marquez csak a második sorba kvalifikálta magát.

20324_w666px_7c72f6f6cf945180c195c004fdd5d44a



Q1

Alig tíz perccel a tét nélküli negyedik szabadedzés vége után máris kezdődött a MotoGP idei utolsó időmérőjének első szakasza, ahol az volt a kérdés, hogy melyik két versenyző jut be a Q2-be az oda már az első három tréning alapján bekerülő tíz társuk mellé. Az első körök után némi meglepetésre Randy de Puniet vezetett a szabadkártyás Suzukival – igaz, hamar megelőzték őt a többiek. Közülük egy ideig Michele Pirro állt az élen a Ducatival, majd megérkezett Stefan Bradl is, aki utolsó hétvégéjét teljesíti az LCR Honda színeiben.

A német 1:31.506-os idejét végül nem is tudták megdönteni, így ő simán jutott tovább a Q2-be, ahogy a második pozíciót is könnyedén szerezte meg Pirro, miután Bautista hiába próbálkozott, nem bírta megelőzni a bolognaiak tesztpilótáját. A spanyol mögött Redding, Hernandez, Hayden és Barbera volt a további sorrend, míg Aoyama a 18. rajthelyet szerezte meg az új Open Hondával, De Puniet pedig végül a 20. kockába állhat majd fel vasárnap a Suzukival.

orig_382e225f9d003ea1f1d1590875720997

Q2

Tíz perc szünetet követően megindulhatott a végső harc a pole pozícióért. Az első gyorskörök teljesítése során gyakran változott az éllovas személye: vezetett egy ideig többek között Valentino Rossi, Jorge Lorenzo, Pol Espargaro és Andrea Iannone is, míg a hétvége összes eddigi edzését megnyerő Marc Marquez csupán a 6. helyen tartózkodott az első etapot követően.

A második, egyben végső menetet Rossi nyitotta, de pillanatokkal később már ismét Iannone nevével kezdődött az eredménylista. Marquez el is maradt az olasztól, sőt a világbajnok nem sokkal a gyorsköre befejezése után a kavicságyban kötött ki egy kicsúszásnak köszönhetően, így az már biztossá vált, hogy a spanyol nem gyűjti be idei 14. rajtelsőségét.

Iannone első számú kihívói így a gyári yamahások léptek előre: előbb Lorenzo jött fel közvetlenül a ducatis mögé, de aztán Rossi rukkolt elő az igazi csattanóval, a „Doktor” ugyanis 132 ezreddel megelőzte honfitársát, s ezzel a 2010-es Francia Nagydíj óta először, azaz nagyjából négy és fél év elteltével szerzett ismét pole pozíciót az olasz! Iannone mögött Dani Pedrosa lett végül a harmadik, Lorenzo és Marquez így csak a második sorba állhatnak fel majd holnap. A Tech3 versenyzői végeztek a 6. és 7. helyeken Espargaro, Smith sorrendben, majd következett a két gyári Ducati Crutchlow és Dovizioso révén, a sort pedig Bradl, Aleix Espargaro és Pirro zárta.

A királykategória valenciai szezonzáró versenye vasárnap 14 órakor rajtol – a futamot a két kisebb géposztályéhoz hasonlóan élőben közvetíti a DigiSport 1.




A teljes rajtlista:

1.

Valentino ROSSI

ITA

Movistar Yamaha MotoGP

Yamaha

2.

Andrea IANNONE

ITA

Pramac Racing

Ducati

3.

Dani PEDROSA

SPA

Repsol Honda Team

Honda

4.

Jorge LORENZO

SPA

Movistar Yamaha MotoGP

Yamaha

5.

Marc MARQUEZ

SPA

Repsol Honda Team

Honda

6.

Pol ESPARGARO

SPA

Monster Yamaha Tech 3

Yamaha

7.

Bradley SMITH

GBR

Monster Yamaha Tech 3

Yamaha

8.

Cal CRUTCHLOW

GBR

Ducati Team

Ducati

9.

Andrea DOVIZIOSO

ITA

Ducati Team

Ducati

10.

Stefan BRADL

GER

LCR Honda MotoGP

Honda

11.

Aleix ESPARGARO

SPA

NGM Forward Racing

Forward Yamaha

12.

Michele PIRRO

ITA

Ducati Team

Ducati

13.

Alvaro BAUTISTA

SPA

GO&FUN Honda Gresini

Honda

14.

Scott REDDING

GBR

GO&FUN Honda Gresini

Honda

15.

Yonny HERNANDEZ

COL

Energy T.I. Pramac Racing

Ducati

16.

Nicky HAYDEN

USA

Drive M7 Aspar

Honda

17.

Hector BARBERA

SPA

Avintia Racing

Ducati

18.

Hiroshi AOYAMA

JPN

Drive M7 Aspar

Honda

19.

Alex DE ANGELIS

RSM

NGM Forward Racing

Forward Yamaha

20.

Randy DE PUNIET

FRA

Team Suzuki MotoGP

Suzuki

21.

Danilo PETRUCCI

ITA

Octo IodaRacing Team

ART

22.

Michael LAVERTY

GBR

Paul Bird Motorsport

PBM

23.

Karel ABRAHAM

CZE

Cardion AB Motoracing

Honda

24.

Broc PARKES

AUS

Paul Bird Motorsport

PBM

25.

Mike DI MEGLIO

FRA

Avintia Racing

Avintia

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: