DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Motor

Bátorságból jeles: Sérültek a motoron

Pol Espargaro, a MotoGP versenyzője hétvégén valóságos hőstettet hajtott végre azzal, hogy szombati lábtörése után nemcsak rajthoz állt a vasárnapi versenyen, de előkelő helyen be is fejezte azt. Korántsem ő volt az első…



A fiatal spanyol pilóta a Maláj Nagydíj szombat délelőtti harmadik szabadedzésén törte el bal lábának második lábközépcsontját – ez a lábfejben található. Az időmérőn nem tudott részt venni, a vasárnapi futamra azonban engedélyt kapott az orvosoktól. Először a reggeli bemelegítő edzésen próbálta ki magát, ekkor már látta, hogy képes lesz elindulni a délutáni futamon. Amit azonban ott tett, mindenki várakozását felülmúlta: a kitűnő hatodik pozícióban ért célba.

Espargaro hőstette még csak nem is egyedülálló: a közelmúltból hozunk fel néhány példát versenyzőkről, akik fájdalmas sérüléseket szenvedtek el, aztán felülírva a fizika és biológia törvényeit rekordidőn belül újra versenyeztek, futamaikat pedig kivételes helyeken fejezték be.

Colin Edwards, 2011-es Brit Nagydíj

A 37 éves Edwards, a MotoGP veteránja Barcelonában törte el hét helyen kulcscsontját, amelyet meg is kellett műteni. A következő versenyt már a jövő hétvégén tartották: ennek ellenére Edwards megkísérelte a visszatérést. Az esős futamon, kilenc nappal sérülése után a harmadik helyen ért célba, két év után első dobogós eredményét szerezte meg, amelyről azóta kiderült, az utolsó is volt eredményes pályafutása során.

Cal Crutchlow, 2012-es Brit Nagydíj

A 2011-es silverstone-i versenyen, amelyen Edwards élete egyik nagy hőstettét hajtotta végre, csapattársa, Cal Crutchlow a poklokat járta meg: az időmérőn ugyanúgy eltörte kulcscsontját, mint Edwards a sajátját egy héttel korábban, emiatt első hazai MotoGP-futamát a kórházból kellett végignéznie.

Úgy tűnt, ugyanez a rémálom ismétlődhet meg egy évvel később, amikor Crutchlow-nak bokája ficamodott ki egy esés során. A brit versenyző azonban ezúttal ellentmondott a fájdalomnak és az orvosok tanácsának, és elindult a versenyen, amelyet hatodik helyen fejezett be, épp abban a pozícióban, ahol Pol Espargaro – utódja a Tech 3 csapatnál – is célba ért. Annyival mindenképp nehezebb dolga volt Crutchlow-nak, hogy a 20. rajtkockából, az utolsó helyről kellett indulnia, míg Espargaro a jelenlegi időmérős szabályok értelmében a 12. pozícióból startolhatott el.

 Jorge Lorenzo, 2013-as Holland Nagydíj

Kétségkívül a legelképesztőbb történet az elmúlt évekből Jorge Lorenzo asseni versenye tavalyról. A világbajnoki címért küzdő yamahás a csütörtöki szabadedzésen (Hollandiában szombaton tartják a futamot, ehhez igazodik a program többi része), esős pályán esett el, és törte el kulcscsontját. Még aznap hazautazott Barcelonába, ahol már este megműtötték. Az optimisták is csak arra gondoltak, legfeljebb a következő versenyen tud majd részt venni. Mindenki megrökönyödésére szombaton visszatért Assenbe, elrajtolt a futamon, ahol az egészen elképesztő 5. helyen ért célba. A lejjebb levő videókon az „Acélember” bukása és a verseny után csapatához való visszatérése látható.

A teljes történethez hozzátartozik, hogy a hősies próbálkozás sajnos feleslegesnek bizonyult. A két hét múlva rendezett Német Nagydíj szabadedzésén Lorenzo újra elesett, és pont a sérült oldalon landolt. Ezt a versenyt már ki kellett hagynia, sérülése pedig a következő versenyhétvégén is hátráltatta. Év végén 4 ponttal maradt el a világbajnoki címről.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: