DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Egyéb

Kárai Tamás hazai Eb-futamát is megnyerte

A múlt heti, csehországi fordulóról immár háromszoros Európa-bajnokként hazaérkező Kárai Tamás egész hétvégén kimagaslott a TouringAutocross mezőnyéből a 2014-es nyirádi autocross Eb-futamon és egy magabiztos hazai győzelemmel tette fel a koronát idei lélegzetelállító teljesítményére. Nyolc futam alatt ez volt a magyar pilóta idei hetedik győzelme. Buggy1600 előző évi Európa-bajnokának, Szabó Krisztiánnak viszont elszálltak címvédési esélyei.

A SuperBuggy-ban Ábrahám Károly tündökölt, aki kis híján a dobogóra is felért, míg fia, Ifj. Ábrahám Károly a JuniorBuggy-ban jutott B-döntőbe élete első nemzetközi megmérettetésén. A-döntős volt a karosszériások kategóriájában Mózer Attila is, aki a B-döntő megnyerésével jutott fel a végső fináléba, ahol már a 4. helyen haladt, amikor kiforgatták hátulról. A vétkest kizárták a döntőből, de Mózert ez nem vigasztalta, autója megsérült, így végül be kellett érnie a 9. hellyel. A magyar versenyzőt valószínűleg egy dobogós helyezéstől fosztották meg ezzel, hiszen az a Miroslav Neumann lett végül Kárai Tomi mögött a 2., aki az említett incidens előtt még Mózer mögött volt két autóval.

 

Még korábban, a B-döntőben Mózer egyébként sokáig a harmadik helyen haladt, és igazi nevető harmadikként jutott fel, miután Vass Zoltán és Aschot Ervandian összeakadtak, előbbi pilótát kizárták a döntőből, Ervandian pedig hátraesett a mezőnyben. Abban a futamban még tehát némi szerencséje is volt Mózernek, amiből azonban az A-döntőre kifogyott.

 

A hétvége legnagyobb vesztese egyértelműen Szabó Krisztián volt, aki tegnap biztatóan kezdett és a Buggy1600-as kategória 7. helyéről várta a mai folytatást, ami azonban rémálomszerűen alakult számára. Második előfutamát technikai probléma, míg a harmadikat egy elkerülhetetlen ütközés miatt nem tudta befejezni, ám így is csak egy hajszállal maradt le a B-döntőről. Legalább a 18. helyen kellett volna állnia a három előfutam összesített eredményei alapján, ám ő éppen a 19. volt. Ráadásul utólag tudjuk, hogy B-döntőbe jutó honfitársa, Zámbó Mihály a döntőre motorprobléma miatt már nem tudott kiállni, de a szabályok értelmében sajnos ilyen esetekben nem töltik fel a rajtrácsot, így a sors fura szeszélye folytán ebben a kategóriában egy magyart sem láthattunk a döntőkben. A magyarok: Zámbó, Szabó, Klenáncz Szabolcs és Brezovszki Sándor végül a 18., 19., 20., 21. helyen sorakoztak egymás után a végeredményben.

 

A SuperBuggy-ban Ábrahám Karcsi mellett volt egy másik döntősünk, Istókovics István a C-döntőbe jutott élete első Eb-futamán, és összességében a 20. helyen végzett. Gratulálunk neki is, ahogy minden magyar résztvevőnek, és valamennyi győztesnek. A SuperBuggy-ban a bajnoki éllovas Bernd Stubbe nyert Káraihoz hasonló magabiztossággal, míg a Buggy1600-ban a múlt héten Prerovban is győztes Kevin Peters nyert hatalmas csatában az egyaránt a B-döntőből feljutó René Mandel és Michael Buddelmeyer előtt. A legkisebbek döntője is fergeteges küzdelmet hozott, ott a cseh Petr Nikodém nyert a címvédő Kevin Munkler és Filip Smid előtt.

 

 

A 2014-es nyirádi FIA Autocross Európa-bajnoki futam végeredménye:

 

TouringAutocross: 1. Kárai Tamás (magyar), 2. Miroslav Neumann (cseh), 3. Ladislav Brozek (cseh), (") 9. Mózer Attila (magyar), 15. Vass Zoltán (magyar).

 

SuperBuggy: 1. Bernd Stubbe (német), 2. André Hinnenkamp (német), 3. Petr Turek (cseh), 4. Ábrahám Károly (magyar), (") 20. Istókovics István (magyar), 29. Pallag-Bozsák Csaba (magyar), 30. Tóth Richárd (magyar), n.é.: Klenáncz József (magyar).

 

Buggy1600: 1. Kevin Peters (luxemburgi), 2. René Mandel (német), 3. Michael Buddelmeyer (német), (") 18. Zámbó Mihály (magyar), 19. Szabó Krisztián (magyar), 20. Klenáncz Szabolcs (magyar), 21. Brezovszki Sándor (magyar).

 

JuniorBuggy: 1. Petr Nikodém (cseh), 2. Kevin Munkler (német), 3. Filip Smid (cseh), (") 13. Ifj. Ábrahám Károly (magyar).

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: