DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

A hétvégén rajtol a GP3 idei szezonja

ötödik szezonját kezdi Barcelonában a GP3, amely a GP2 mellett a Formula-1 másik leghűségesebb követője, hiszen 2014-es kiírásának mind a kilenc fordulóján a királykategória betétfutamaként szolgál majd.

A 2010-ben létrehozott szériával újabb lépcsőfokot akartak alkotni a nemzeti F3-as kategóriák és a Formula-1 közvetlen előszobájának számító sorozatok, például a GP2 vagy a WSR 3.5 között, megkönnyítve ezzel a pilóták előrejutását a ranglétrán, egyúttal minél több tehetségnek esélyt adva a bizonyításra.

 

Hogy a széria mennyire hatékony is, azt bizonyíja, hogy az eddigi négy bajnok közül már hárman, Esteban Gutierrez, Valtteri Bottas és Danyiil Kvjat is az F1-ben versenyez, utóbbi kettő ráadásul innen közvetlenül felkerült a legjobbak közé, azaz kihagyta a két sorozat közötti utolsó lépcsőfokot. Egyedül a 2012-es bajnok Mitch Evansnak nem adatott még meg ez a lehetőség, ő idén második szezonját kezdi a GP2-ben.

 

A bajnokság lebonyolítása nagyban hasonlít is a nagytestvér GP2-éhez. Ugyanúgy egy időmérőt és két futamot rendeznek egy hétvége során, és a második verseny rajtrácsára az első nyolc pilóta az előző futam eredményének fordított sorrendjében sorakozik fel. A főversenyen a pontokat az F1-ben is ismert rendszer szerint osztják, míg a sprintversenyen az első nyolc helyezettet értékelik 15-12-10-8 stb. rendszerben. A pole-ért 4, a leggyorsabb körökért 1-1 pont jár. Kötelező bokszkiállás egyik alkalommal sincs.

 



A tavalyi fejlesztésű autókat 3,4 literes, V6-os AER motorok hajtják, amelyek 400 lóerő leadására képesek, 3 másodperc alatt gyorsulnak álló helyzetből 100 km/órás tempóra, és 285 km/óra a csúcssebességük.

 

A mezőny kilenc helyszínre látogat el idén, mindig az F1-et követve, és az így teljesített 18 verseny alapján a szezonzárón, Abu Dhabiban alakul ki a bajnokság végeredménye. A sorozat két új helyszínt az ausztriai Red Bull Ringet és a Szocsiban épült pályát is meglátogatja.

 

Az első hétvégén 27 pilóta áll majd rajthoz, hiszen mind a kilenc résztvevő csapat három autót indít. A mezőny két hölgytagja közül az egyik a holland Beitske Visser, aki a Hilmer Motorsporttal készül első itteni szezonjára. A Koiranen csapathoz szerződött Carmen Jorda pedig már harmadik évadját kezdi a kategóriában.

 

A sorozat persze a legtöbb pilóta számára csak rövid megálló, így pár év elteltével vagy felfelé indulnak vagy visszacsúsznak a ranglétrán a résztvevők. Ennek megfelelően idén is rengeteg újoncot és néhány visszatérőt is köszönthetünk a mezőnyben. A címvédő ART csapat három, futamgyőzelemmel még nem rendelkező pilótát igazolt Alex Fontana, Dino Zamparelli és az újan érkező Marvin Kirchhöfer személyében, de érdemes lesz még figyelni egyebek mellett az Ardennél vezető Robert Visoiu, a Carlinnál lévő Alex Lynn vagy a Marussia Manor csapat pilótája, a rákból felépülő Dean Stoneman ténykedését is.

 

 

 

A GP3 2014-es mezőnye:    

ART Grand Prix:

 

#1 - Alex Fontana (SUI)#2 - Marvin Kirchhöfer (GER)#3 - Dino Zamparelli (GBR)

Arden International:

 

#4 - Robert Visoiu (ROU)#5 - Patric Niederhauser (SUI)#6 - Jann Mardenborough (GBR)

Koiranen GP:

 

#7 - Carmen Jordá (ESP)#8 - Jimmy Eriksson (SWE)#9 - Santiago Urrutia (ARG)

Carlin:

 

#10 - Alex Lynn (GBR)#11 - Emil Bernstorff (GBR)#12 - Luis Sá Silva (ANG)

Marussia Manor Racing:

 

#14 - Patrick Kujala (FIN)#15 - Ryan Cullen (GBR)#16 - Dean Stoneman (GBR)

Hilmer Motorsport:

 

#17 - Ivan Taranov (RUS)#18 - Beitske Visser (NED)

Jenzer Motorsport:

 

#20 - Pal Varhaug (NOR)#21 -Mathéo Tuscher (SUI)#22 - Adderly Fong (CHN)

Trident:

 

#23 - Victor Carbone (BRA)#24 - Roman de Beer (RSA)#25 - Denis Nagulin (RUS)

Status Grand Prix:

 

#26 - Nick Yelloly (GBR)#27 - Richie Stanaway (NZL)#28 - Alfonso Celis Jr. (MEX)

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: