DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Off-road

Majerszky: Minden 10 percben egy új futam indul

Most vasárnap, szeptember 7-én a Budapesttől mintegy 40 km-re található Kakucs Ringen rendezik az FIA Közép-Európa Zóna Trófea, valamint a hazai ralikrossz bajnokság idei utolsó előtti fordulóját. Magyarország és Közép-Európa legjobb versenyzői, 5-10 percenként cserélődő mezőny, garantált izgalmak testközelből - ezt kínálja a hétvége programja a Kakucsra kilátogatóknak.

Majerszky Gáborral, a kakucsi pálya üzemeltetőjével és az említett verseny rendezőjével a Kakucs Ringen beszélgettünk múlt vasárnap, amikor szintén zajlott az élet a pályán, épp egy autós nyíltnap keretében.



- Most vasárnap hány versenyző várható a versenyre?

- 65 nevezés érkezett be eddig hozzánk, és ami külön öröm és nagyon bíztató számunkra a jövőt tekintve, hogy ilyen sok magyar induló nálunk még soha nem volt ralikrossz futamon. Bőven 50 fölött lesz a magyar versenyzők száma, és ebből 25-en a Magyar Kupába, tehát kvázi az utánpótlás-kategóriába neveztek, ami úgy gondolom, hogy azt mutatja, az egész sportág jó irányba halad és fejlődik.

 

- A nézőknek mit kínáltok ezen a hétvégén? Mennyiért juthatnak hozzá belépőjegyükhöz?

- 2000 Ft nálunk a felnőtt belépő, érvényes diákigazolvánnyal 1500 Ft-os kedvezményes diákjegyet tudunk biztosítani látogatóinknak, 14 éves kor alatt pedig a belépés díjtalan.

 

- Mik azok az okok, amik miatt jó szívvel tudod ajánlani a szurkolóknak ezt a rendezvényt? Miért érdemes kilátogatniuk most vasárnap Kakucsra?

- A ralikrossz pályák közül mi vagyunk a legközelebb Budapesthez, és ez által egy nagyon könnyen és gyorsan megközelíthető versenyhelyszínt kínálunk a főváros közelében élő szurkolóknak. A másik lényeges vonzerőt maga a sportág adja. Nálunk a nézőtérről az egész pálya belátható, és 5-10 percenként rajtolnak el a futamok, így senkinek nem kell attól tartania, mint mondjuk a Hungaroringen, hogy ha kifog egy unalmas versenyt, akkor másfél órán keresztül azt látja, hogy csak vonatoznak egymás után a pilóták. Ez nálunk nem fordulhat elő, mert minden 10 percben egy új futam indul, mindig cserélődik közben a mezőny is, így lényegében garantált, hogy a szurkolók egy izgalmas és változatos versenynapot izgulhatnak végig, abszolút testközelből.

 

- Említetted, hogy a most hétvégi versenyen örvendetes nagy mezőny lesz. Készen álltok egy ilyen nagy mezőny fogadására? Hogy álltok az előkészületekkel?

- Jól állunk az előkészületekkel, a depó pedig alkalmas 70 csapat elhelyezésére, tehát úgy érzem, ezzel sem lehet probléma. A pályakarbantartásra még sokkal jobban oda kell figyelnünk, mint az eddigiekben. Ez nekünk mindig egy nagyon nagy feladat, hiszen a helyi adottságok és az, hogy homokos a talaj, nagyon megnehezítik a helyzetünket, de az időszaknak megfelelő felkészültségi szinten tartunk. Minden rendben, készen állunk a verseny megrendezésére.

 

- Indulni is fogsz megint a versenyen, miközben a rendezésben oroszlánrészt vállalsz. Hogyan tudod összeegyeztetni ezt a két szerepet?

- Régebben sokkal nehezebb volt, mert amikor a Super1600-as kategóriában mentem, sokkal nagyobb volt a tét, sokkal komolyabb volt a technika. Akkor nagyon nehéz volt összeegyeztetni, gyakorlatilag fejben nem voltam ott ezeken a versenyeken, mert nyilván akkor is és most is a rendezvény kell, hogy az első legyen. Most, hogy kényszerűségből csak egy Magyar Kupás, széria, 8 szelepes Suzukival megyek, sokkal egyszerűbb, mert ez az autó azért nem állít akkora kihívást elém, illetve nincs akkora koncentrációra szükség, mint egy Super1600-as versenytechnika volánjánál. Ráadásul idén nincs rajtam teljesítménykényszer, kizárólag élvezetből autózom.

 

- Mennyire telített a Kakucsring naptára az egész év tekintetében?

- Szezonban, ami áprilistól októberig tart, maximálisan lefedett a pálya eseménynaptára. Rengeteg motoros rendezvényünk és nyílt motoros pályanapunk van, sokan járnak hozzánk különféle vezetéstechnikai és baleset-megelőzési tréningekre is. Emellett autós fronton folyik a junior mezőny képzése is, amit szintén nagyon fontosnak tartok. Nagyon-nagyon kihasznált a pálya egész évben, ennél több rendezvényt szerintem nem is nagyon tudnánk már vállalni. Üdvözítő az, hogy jól működik minden, és szeretnek idejárni az emberek. Egy olyan kis családias, kezelhető méretű rendezvényhelyszín vagyunk, ami elérhető az átlagemberek számára is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: