DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Gyorsasági (Gy)

Gyutai Adrián: Nagyon sokat jelent a vasárnapi siker"

A tavaly élete eddigi legeredményesebb szezonját záró Gyutai Adrián - első hatszázas évében azonnal megnyerte a Superstock 600-ban a magyar bajnokságot, második lett az Alpok-Adria és az IMRC nemzetközi sorozatokban, valamint a két pontot érő 14. helyen zárt az Európa-bajnokságon - majdnem tökéletesen kezdte a 2014-es idényt. A hétvégi IMRC és Magyar Bajnokság első versenyhétvégéjén előbb az utolsó körben élről elesett, majd másnap egy fantasztikus sikerrel - 10.8 másodperccel előzte meg előző napi legyőzőjét, Chrobák Jánost - feledtette ezt a Superstock 600-as kategóriában.


 

A 2014-es szezon első IMRC - szlovák, cseh, lengyel, román és magyar versenyzőknek kiírt nyílt sorozat - és Magyar bajnokság első versenyhétvégéjén kiderült, tökéletesen felkészült Gyutai Adrián az idei megmérettetésekre. A 23 éves paksi motoros eddigi pályafutása legkeményebb felkészülését hagyta maga mögött, és a Tomracing Motorsport Team versenyzője egy futamgyőzelemmel a háta mögött - a Román Superbike Bajnokság idénynyitóján fölényesen győzött Supersport kategóriában - nem akármilyen teljesítménnyel kezdte meg a 2014-es versenyszezonját a Slovakiaringen.



 



 

A hétvége előtt még egy napot tesztelt a szlovák pályán, ami nagyon hasznosnak bizonyult. Szombaton mind a szabadedzést, mind az időmérőt nagy fölénnyel nyerte meg - majdnem egy másodpercet vert ellenfeleire -, így nagy reményekkel vágott neki a szezon első bajnoki futamának. Noha még csak az év elején tartunk, ám vélhetően az Év versenyét futotta Adrián és a legnagyobb ellenfele, Chrobák János. Hatszor előzték egymást oda-vissza, miközben folyamatosan eltávolodtak a mezőnytől. Az utolsó kört a Tomracing Motorsport Team versenyzője kezdte az élen, ám egy balosban elesett, így a mögötte haladó Chrobák megnyerte a futamot.



 

"Pénteken sikerült a tavaly év végi beállításainkból kiindulva kicsit előrébb lépni, és ennek köszönhetően a motor nagyon jól működött. Nagyon összeszoktam a tesztprogramnak köszönhetően a Hondával, folyamatosan csiszolgattunk a beállításokon, hogy a lehető legtöbbet tudjam belőle kihozni. Ez a kemény munka meg is látszott a teljesítményemen, hiszen megszereztem a kategória első rajtkockáját. Sajnos a rajtom nem sikerült, így visszaestem egy kicsit, de már a második kör végére az első helyen motoroztam. A negyedik körtől kezdve pedig eddigi pályafutásom egyik legnagyobb csatáját vívtam Chrobák Janival, akivel többször előztük oda-vissza egymást. Az utolsó körben az egyik kigyorsításon hibáztam, elestem az első helyről, így Jani meg tudta nyerni a futamot. Egy picit csalódott voltam, de tudtam, hogy gyors vagyok, és ha vasárnap nem hibázok, akkor nyerhetek is" - fogalmazott Gyutai Adrián.  



 

Másnap bebizonyosodott, hogy a 23 éves paksi versenyző jósnak sem utolsó. Ezúttal a második rajtkockát szerezte meg az időmérőn - 2013. augusztus eleje óta ez volt az első IMRC és hazai bajnoki futam, hogy nem ő indult a pole pozícióból -, ám utána élete egyik legjobb teljesítményét mutatta be a versenyen. Ezúttal jól rajtolt el, a második kör elejétől az élre állt, majd folyamatosan növelve az előnyét, hatalmas fölénnyel, 10.8 másodpercet verve a második Chrobák Jánosra, megnyerte a futamot.



 

 "A versenyen elég stabil köröket tudtam menni, sőt, nem sokkal a vége előtt sikerült megfutnom a hétvége leggyorsabb körét, és ez az 1:27.2 egyben az én eddigi legjobb időm is lett a Slovakiaring rövidebb pályáján. Nagyon boldog vagyok a győzelmem miatt, de ez a siker nem téveszt meg, pontosan tudom, még mindig kell javulnom a gyors körök terén és versenytempóban is. A legfontosabb tanulság viszont az, hogy eljussak oda, hogy kemény versenyszituációkban kevesebbet hibázzak, és az olyan kiélezett szituációkat, mint a Janival való, körökön át tartó csatában nyugodtabb legyek egy picit. Szeretném megköszönni a csapatomnak, a szponzoraimnak és mindenkinek, aki segített ezt elérni, a rengeteg munkát, amit belefektetnek a sikeres szereplésembe. Nagyon fontos volt ez a győzelem, mert most talán sikerült bebizonyítanom ezen a hétvégén, hogy nem véletlenül értem el a tavalyi eredményeimet. Három hét múlva az Alpok-Adria első futamát rendezik Olaszországban. Hogy tökéletesen felkészült legyek, egy újabb teszt következik a Hungaroringen, aztán pedig megpróbálom a lehető legtöbbet kihozni magamból az Adria Raceway-en rendezendő versenyen" - mondta Gyutai Adrián.



 

Nagy reményekkel várta a 2014-es szezont a Tomracing Motorsport Team csapatfőnöke, aki nem is csalódott élversenyzője teljesítményében.



 



 

"A szombati időmérőn és versenyen is bizonyította Adrián, hogy nem véletlenül lett tavaly bajnok, de sajnos a győzelem elmaradt, amikor az utolsó körben, vezető helyen motorozva elesett. Szerencsére vasárnapra az esésből semmi sem látszott Adrián motorozásán, és magabiztosan nyerte meg a futamot. Azt gondolom, hogy folyamatos fejlődése a hozzáállásának és elszántságának köszönhető, és tehetségéhez nem férhet kétség. A vasárnapi győzelem egy újabb lépés volt a közös céljainkhoz vezető úton" - árulta el Miklósy Tamás.



 

Adrián következő versenye az Alpok-Adria bajnokság idénynyitója lesz, amelyet 2014. 05. 03-04. között rendeznek meg a Triesztben található Adria Raceway-en.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: