DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Birkózók és cselgáncsozók csatája a Hungaroringen

Az idén nagyon szép jubileumához, a 15. évéhez érkezett el a Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum, amely amellett, hogy a közutak veszélyeinek kitett valamennyi társadalmi réteghez és korosztályhoz szeretné eljuttatni a biztonságos közlekedésért folytatott kampányuk üzenetét, csapatépítő programok szervezésére és rendezésére is alkalmas. Nemrég egy régi ""sportvitát eldöntő versengésnek" is helyet biztosított a Tanpálya: Cegléd két legismertebb testvérpárja, a cselgáncsozó Ungvári-fivérek - Miklós és Attila -, valamint a birkózásban a világ legszűkebb elitjébe tartozó két Lőrincz - Tamás és Viktor - aszfalton megvívott csatája azt volt hívatott eldönteni, melyikük a legjobb sofőr. A buszvezetéssel tarkított versengés végül döntetlennel zárult, és a négy világklasszis sportoló elmondta, amellett, hogy remekül érezték magukat, a Tanpályán eltöltött időszak arra is kiválónak bizonyult, hogy valamennyien felkészüljenek a közelgő tél veszélyeire a közutakon.

A Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum a biztonságos közlekedés fontosságának üzenetét szeretné minél több emberhez eljuttatni: vagy a Tanpálya munkatársai által összeállított kurzusok, vagy csapatépítő tréningek segítségével. Legutóbb például négy világhírű sportoló versengését szerették volna itt eldönteni. A londoni olimpia két ezüstérmese, a dzsúdós Ungvári Miklós és a birkózó Lőrincz Tamás már egyszer járt itt közösen, ám ezúttal családi segítséget is hoztak magukkal: a nemrég a glasgow-i Világkupát megnyerő dzsúdós Ungvári Attila, valamint a szeptemberi budapesti világbajnokságon bronzérmet szerző Lőrincz Viktor is csatlakozott a küzdő felekhez.

"Már régóta eldöntésre várt, hogy melyikünk a jobb sofőr: Tomi vagy én? Szívből örültem annak, hogy mindkettőnk öccse is csatlakozott a küzdelmünkhöz, hiszen ez lelkileg mindkettőnknek nagyon fontos volt. Ráadásul kifejezetten jó, ha a kellemes időtöltés egyben hasznos is a számunkra. Olyan feladatokat kellett elvégeznünk, amelyek a mindennapi közlekedésben, főleg így a tél beállta előtt nagy hasznát vesszük, hiszen valamennyien rengeteget vezetünk a közutakon" - jelentette ki Ungvári Miklós.



A fiúk szóban már napok óta szekálták egymást, hogy a vesztes milyen súlyos vereséget fog szenvedni a másik féltől. Végül a rántópados, vízfüggönyös feladatsor - egyforma hibamennyiséget követett el a két testvérpár -, illetve a műgyantán történt szlalom után - itt Lőrincz Viktor volt a legjobb 39 másodperccel, míg a két Ungvári egyaránt 41, az idősebb Lőrincz, Tamás 43 másodperc alatt végzett hibapont nélkül - a versenyt felügyelő instruktor, Palágyi István döntetlent hirdetett a küzdőfelek között.

"Miután mindkét autóval, a mi Toyotánkkal és Viktorék Opeljével is hasonló lett a sorrend, így a családi csata igazságos döntetlennel végződött. Nagyon jól éreztük magunkat egész nap a Hungaroringen, óriási élmény volt valamennyiünknek a különböző feladatok leküzdése" - árulta el Ungvári Attila.

A szeptemberi, Budapesten rendezett birkózó-világbajnokságon bronzérmet szerző Lőrincz Viktor örült annak, hogy legalább a szlalompályán bebizonyította, ki a legény a műgyantán, ám az még a sikernél is fontosabb volt a számára, hogy a Tanpályán eltöltött időnek köszönhetően megtanulta, bizonyos váratlan helyzetben miként kell cselekedni a volán mögött ülve.

"Szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy ilyen körülmények között tesztelhettük, hogy milyen sofőrök vagyunk. Felmérhettük ezen a pályán, hogyan is viselkedik egy autó, ha megcsúszik egy jeges úton, valamint az itt dolgozók segítségével rájöhettünk arra is, mit kell tennünk akkor, ha a forgalomban hasonló helyzetbe kerülünk. Miután nyári és téli gumival is elvégeztük a feladatokat, így arról is képet kaphattunk, mennyire fontos a megfelelő téli abroncs az autón az előttünk álló hideg, havas, jeges időszakban" - fogalmazott Lőrincz Viktor, aki hozzátette, ha még egyszer lehetőséget kapna a Tanpályán, biztos abban, hogy a testvérével kizárólag ők nyernének az Ungvári-fivérek ellen.

Az idősebb Lőrincz-testvér, Tamás abszolút elégedett a döntetlennel, és úgy véli, ez az összecsapás nemcsak kemény, hanem hasznos is volt valamennyiük számára. A legnagyobb ajándéknak a buszozást tartja, hiszen nem mindennap adatik meg egy ember számára, hogy ilyen körülmények között egy igazi, kék BKV-buszt vezethessen.

"A buszozás nagy élmény volt, nem is gondoltam volna, hogy egy ekkora monstrum is ilyen manőverekre képes. Fantasztikus napot töltöttünk a Hungaroringen és a Tanpályán, érdekes volt látni és átélni, miként reagálnak az autók a jeges utat szimuláló pályán. Több autóval tesztelhettem a képességeim és a reakcióidőm, és bizony rájöttem, van még mit tanulnom. Éppen ezért minden sofőrnek ajánlom, hogy egy ilyen biztonságos pályán próbálja ki a tudását, hiszen az itt eltöltött idő után már éles szituációban, egy forgalmas úton is képes lesz kivédeni a váratlan helyzeteket" - közölte Lőrincz Tamás.

Majd mosolyogva hozzátette: ez az a hely, ahol szórakozva tanulhat az ember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: