DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Raikkönen miatt pártolt el az óragyártó szponzor a Lotustól?

A hazánkban is sikeres TW Steel pénteken jelentette be, hogy mint hivatalos időmérő, több éves megállapodást írt alá a Sahara Force India F1-gyel. A bejelentés nem is történhetett volna máskor, mint a 2013-as VJM06 jelzésű idei autó bemutatásakor, szemben a csapat központjával. De vajon miért pártolt át a holland cég a Lotustól egy másik istállóhoz?

A TW Steel kétpontos logója a Force Indiánál a pilótafülke két oldalán kapott helyet, ezen kívül a már jól megszokott lehúzható monitorokon a garázsban és a versenyzők overallján is megtalálható lesz. Mindkét fél, így Jordy Cobelens, a TW Steel vezérigazgatója, és Vijay Mallya, a Sahara Force India F1 Team tulajdonosa is nagy reményekkel várja az együttműködést, a közös sikereket. "A márka nem titkolt célja volt ezzel, hogy az eddig számukra szűznek számító indiai kontinensen is megvessék a lábukat. Az idei év közepén debütál a hivatalos csapatóra is, mely a csapat színeinek köszönhetően biztos sikerre számíthat" - szól a hivatalos sajtóközlemény, ám bennfentesek tudni vélik, hogy ennél több dolog van a háttérben.



A váltás okairól keringő egyik pletyka szerint azért lépett a TW Steel, mert a Lotus nem tudta garantálni, hogy az elkövetkezendő két évben ugyanezen a néven fog nevezni és indulni az F1-es futamokon. Ez egy óragyártó szempontjából igen fontos, hiszen speciális modelljeikkel és azok terveivel egy évre előre dolgoznak. A Force India ezzel szemben vállalta, hogy 2014 év végéig nem változtat nevet, így anyagilag jobb opciót jelentett.

Egy másik pletyka már kicsit radikálisabb okról beszél, bár a valóságalapja egyelőre kérdéses. Többen is híresztelik, hogy a váltásról Kimi Raikkönen tehet. A finn Jégember ugyanis a szezon legfontosabb pillanatában, az Abu Dhabiban aratott győzelem ünneplésekor nemes egyszerűséggel visszautasította a TW Steel karórájának felvételét. A díjátadó előtt a versenyzőkről készült élő közvetítés során százmilliók láthatták, hogy Raikkönen, Alonso és Vettel számára is előkészítették szponzoróráikat. A spanyol és a német fel is csatolta azokat, de Kimi csak megnézte a sajátját és visszatette azt az asztalra. A győzelmi trófea átvételekor és a pódiuminterjú alatt látni is, hogy nincs karóra a Lotus pilótájának csuklóján. Lehetséges, hogy a hazánkban is egyre népszerűbb gyártó ezen okból sértődött meg az istállóra és pártolt át egy másik egylethez az elkövetkezendő két szezonra.



Hogy a történet még cifrább legyen, létezik egy harmadik, szintén nem hivatalos magyarázat is a TW Steel váltására. Eszerint a márka Amerikában komoly sikereket hozó skót nagykövete, Dario Franchitti javasolta az óragyártónak, hogy unokaöccsén, Paul di Restán keresztül próbálja meg növelni népszerűségét a motorsportok kedvelői között. Ha jobban belgondolunk, a hollandoknak valóban kiváló lehetőséget jelenthet a fiatal pilóta, aki ugyan jelenleg csak a középmezőnyhöz lehet sorolni, de tehetsége révén már több alkalommal is hírbe hoztak az F1 élcsapataival.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: