DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A Ferrari már úton van Ausztráliába

A Scuderia Ferrari hivatalos honlapján közzétett közleménye szerint a csapat új F14T kódjelű autói kedden érkeznek meg a jövő heti idénynyitó helyszínére.

A Scuderia Ferrari autói, a két F14T már úton van az Albert Parkba, ahol öt nap múlva ilyenkor már két szabadedzésen túl lesz a Formula-1 idei mezőnye. A Ferrari arról számolt be hivatalos honlapján, hogy a két autó kedden érkezik majd meg a pályára, ahol a Diego Ioverno által vezetett csapat fogja végső állapotukba hozni őket, majd csütörtökön következhet az új autó FIA-ellenőrzése. A Ferrari honlapján így foglalta össze a szezon legnagyobb változásait:



 



 

Számos érdekességre figyelhetünk fel a 2014-es szezon kezdetén, a legtöbb az új aerodinamikai szabályokhoz kapcsolódik, de a legnagyobb felzúdulást az új motorok keltették. A Ferrari történetének első hibrid F1-es motorja a 059/3 nevet kapta. Az erőforrás, ahogy azt mostanában nevezik, egy 1,6 literes V6-os belsőégésű turbómotor - ezzel a turbók egy negyed évszázadot követően térnek vissza a sportágba. Ehhez társul még két energia-visszanyerő rendszer, melyek a leadott teljesítmény egynegyedéért felelnek.



 

A versenyzés más lesz, mint korábban, nagyobb lesz a teljesítménykülönbség az edzés és a verseny közt, hiszen előbbi esetében az autó teljes potenciálját ki lehet használni, a versenyen viszont az üzemanyag- és az energiatakarékosság is kulcskérdés lesz, míg a tavalyi évig csak az abroncsok jelentették a fő változót. Az új erőforrás egy verseny alatt nem fogyaszthat el 100 kilogrammnál több üzemanyagot, így a lehető leghatékonyabban kell üzemelnie. Ausztráliában a mérnökök azzal a kihívással szembesülnek, hogy kombinálniuk kell majd a turbómotor és az akkumulátorokban körről körre összegyűlő elektromos energia használatát.



 



 

A versenyzőknek a korábbinál jobban oda kell majd figyelnie a bokszutca faláról érkező üzenetekre, ha nem akarják az utolsó köröket roppant lassan teljesíteni azért, hogy egyáltalán meglássák a kockás zászlót. Egyértelmű, hogy az új technológia miatt a megbízhatóság lesz a kulcs, a szakértők pedig nagyon magas kiesési arányt jósolnak Ausztráliára. Hat nap múlva már többet fogunk tudni arról, hogy mit is várhatunk.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: