DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Zene füleinknek - új R-Sound Effect a Renault-tól

ötletes újítással kedveskedett az újszerű, modern technikai megoldásokra fogékony közönségnek a Renault. A nemrégiben általunk is kipróbált Clio GT-ben elsőként kapott helyet az R-Sound Effect névre keresztelt rendszer, amely menet közben más autók hangjával ruházza fel autónkat, ezáltal növelve a vezetés élményét.

Hogy mennyire fontos élményfaktor a vezetés kapcsán a hang, arra a legjobb példát éppen a Formula-1 jelenlegi autóit ért kritikák szolgáltatják. A V6-os motorok jóval halkabbak lettek elődjeiknél, és az F1-es autók közel sem olyan hangosak idén, mint a korábbi években. Ez pedig sok szurkolót zavar, mondván, a hanghatás volt eddig az F1-es autók egyik legfőbb erénye, és ez sokat dobott az élő versenynézések élvezeti értékén.

 

 



Egy sportos autónak tehát kell a sportos hang. Ez természetes emberi igényünk, és zene füleinknek, amikor egy igazán erős motor felbőg, ahogy tövig nyomjuk a gázpedált autónkban.  A tökéletes sebesség élménye elképzelhetetlen megfelelő hanghatás nélkül. Ezt felismerve fejlesztett ki a Renault egy olyan rendszert, az R-Sound Effectet, amely képes a saját kocsinkat más, hangosabb, sportosabb modellek hangjával felruházni.

 

 

A Clio GT önmaga is egy különleges modell, de az 1,2-es, 120 lóerős motor a maga 190 Nm-vel nem igazán szól úgy, ahogy arra egy modern sportautó volánjánál vágyna a fülünk.

 

Az R-Sound Effectnek köszönhetően viszont elég csak benyomnunk egy gombot, és szabadon válogathatunk a mennyein dübörgő motordallamok közül. Mi döntjük el, hogy épp a Nissan GTR, a Clio V6, a Clio Cup, az Alpine A110 vagy épp az R8 Gordini zúgását akarjuk hallani menet közben saját autónkban - természetesen csak a kocsi utasterében, az autó hangszóróin keresztül. A rendszer a gázpedállal és a váltóval összhangban adja le a különböző hanghatásokat, teljesen realisztikus benyomást keltve ezzel.

 

 

A tervezők ugyan az F1-es motorhangokat kihagyták a nemzetközi piacra kerülő palettáról (az interneten találtunk francia feliratos fotókat az 1977-es Jabouille-féle autó használatáról), a végén egy kicsit a fantáziájukat is szabadjára engedték, így egy 2038-ban piacra kerülő fantáziamodell hangját is élvezhetjük, miközben Magyarország útjait rójuk. Mintha csak egy űrsiklón nyomnánk tövig a gázt a közúti forgalomban.

 

 

Felbecsülhetetlen érzés, ezt egyszer mindenkinek ki kell próbálnia"

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: