DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Az Audi A3 viselheti a 2014-es "Világ Év Autója" címet

A prémium kompakt szegmens legkelendőbb típusa, az Audi A3 kapta a 2014-es ""Világ Év Autója" (World Car of The Year) címet. Ez már az Audi második összetett sikere a tíz éve létrehozott szavazáson, ahol 2005-ben az Audi A6 vitte a prímet.

 

Hivatalosan is megerősítették, hogy az Audi A3 harmadik generációja érdemelte ki a megtisztelő "World Car of The Year" címet. A rangos díjért 23 másik autót kellett legyőznie az A3-nak, amit a 22 országból delegált, 69 autós újságíróból álló zsűri ítélt oda a négykarikás márkának.

 

"Az Audi A6 nyerte legelsőként ezt a díjat és örömünkre szolgál, hogy most az A3 megismételte a diadalt a 2014-es World Car of The Year szavazáson. Az A3 jól példázza az Audi szakértelmét az autógyártás minden területén. Többek között a könnyűszerkezetes technológia, a hajtáslánc, az infotainment- és szórakoztatórendszerek, továbbá a vezetőtámogató megoldások terén is. A fődíj elnyerése olyan eredmény, amit az egész vállalat ünnepelhet" - nyilatkozta Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke.

 

Az új Audi A3 elérhető háromajtós*, Sportback*, Cabriolet* és Limousine* kivitelekben, TFSI benzin, illetve TDI dízelmotorokkal, de megjelent az A3 Sportback földgáz/benzinüzemű g-tron* és e-tron* (plug-in hybrid) kivitelben is. Az A3 Sportback e-tron ősszel elérhetővé válik Magyarországon is, mely akár ötven kilométert is képes megtenni tisztán elektromos üzemmódban, helyi károsanyag-kibocsátása nulla.

 

Az A3 sikertörténete 16 évre nyúlik vissza. Az első generáció 1996-os megjelenésekor egy teljesen új kategóriát teremtett, a prémium kompakt osztályt. A második generáció 2003-ban mutatkozott be, ekkor jelent meg a Cabriolet változat a háromajtós és a Sportback mellett. A Limousine megjelenésével a harmadik generáció már négyféle karosszériaváltozatban érhető el.

 

Az A3 győzelmével az Audi a legsikeresebb autógyártóvá vált a "World Car of the Year" díj történetében. A négykarikás márka korábban már nyert három "World Performance Car" díjat, két "World Car Design of the Year" címet valamint az első "World Car of the Year" elismerést is, így összesen hét címet birtokol a "World Car Awards" díjai közül.

2005 Audi A6 World Car of the Year

2007 Audi RS 4 World Performance Car Audi TT World Car Design of the Year

2008 Audi R8 World Performance Car Audi R8 World Car Design of the Year

2010 Audi R8 V10 World Performance Car 2014 Audi A3 World Car of the Year

 

* A németországi üzemanyag-fogyasztási adatok a sajtóanyag végén találhatók

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: