DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Egyéb

A sportos Skoda CitiJet kabrió

A Skoda AUTO szakiskolájának 16 tanulója megépítette álmai autóját: megszületett a sportos Skoda CitiJet kabrió. A tanulmánymodell a Skoda tanuló-autó (Azubi Car) projektje keretében készült. A dinamikus kétüléses modell május végén, a 33. Wörthi-tavi GTI-találkozón (május 28-31.) tartja premierjét.


 

Immár 2013 novembere óta munkálkodik a két ifjú hölgy és 14 fiatalember alkotta csapat személyes járműprojektjén, amely során a tanulók igazán szabadon engedhették fantáziájukat. Hatékony támogatásukról Jozef Kabaň, a Skoda vezető formatervezője és csapata gondoskodott. A mű rövidesen kész, s a május végi GTI-találkozón a nagyközönség előtt is bemutatkozhat a Skoda CitiJet.



 

A Skoda fiataljai körében első ízben kerül sor tanuló-autó (Azubi Car) projektre, amelynek célja a tanulók kreativitásának és szakmai tudásának fejlesztése, hogy nagy lelkesedéssel saját ötleteiket is megvalósíthassák az autón. "Nagyszerű látni, milyen szenvedéllyel és elkötelezettséggel dolgoznak tanulóink" - emelte ki Bohdan Wojnar, a Skoda igazgatótanácsának a személyügy területéért felelős tagja.



 



 

"A Skoda CitiJet formájában érzelmekben gazdag tanulmányautó születik, amely minden bizonnyal a Wörthi-tó partján is vonzza majd a tekinteteket." A Skoda CitiJet a Skoda Citigo műszaki alapjaira készült, dinamikus és kifejező nagyvárosi kabrió. Külső megjelenését markáns kék-fehér metálfényezés és sportos, szintén kék tónusú, 16 colos könnyűfém keréktárcsák jellemzik, amelyeket a kézi készítésű hátsó légterelő és a sportos kipufogórendszer két végcsöve egészít ki. A motorházfedél alatt egy 55 kW (75 LE) teljesítményű 1.0 MPI benzinmotor dolgozik.



 

A szintén sportos utastér felszereltsége a Skoda Citigo Sport különleges modellváltozatén alapul, amelynek a vörös díszvarrásokkal készült, bőrbevonatú, háromküllős sportkormány éppúgy része, mint a sebességváltókar gomb és a kézifék-markolat bőrbevonata. Az üléskárpitok és a szőnyegek anyaga egyaránt a dinamikus stílusú "Sport" szövet, a műszerfal pedig fehér-vörös fényezést kapott. Nem hiányozhatott a 300 watt teljesítményű, különleges hangrendszer sem, s az utastér kék LED-megvilágítása követi a zene ütemét.



 

Tanuló-projektjével a cseh gyártó meggyőzően szemlélteti a Skoda szakmai képzésének magas színvonalát. A Skoda AUTO gépészeti szakiskolájában a fiatalok három- illetve négyéves műszaki képzések keretében szerezhetnek szakmunkás- vagy érettségi-bizonyítványt. Jelenleg 13-féle képzés közül válogathatnak, a legnépszerűbb hároméves kurzusok az autószerelő, az autóelektromossági szerelő és a villanyszerelő, míg az érettségit adó négyéves oktatások között elsősorban az ipari logisztikai szak keresett. A kínálatban mindemellett posztgraduális képzés és távoktatás is szerepel.



 

A fiatalok szakmai képzésével a vállalat és a KOVO szakszervezet immár évek óta jelentős társadalmi felelősségvállalásról tesz tanúbizonyságot. Egyedül 2013 során mintegy 280 fiatal kezdte meg tanulmányait a Skoda szakiskolájában, amely térítésmentes, a képzés keretében végzett munkát pedig díjazza. A végzősöknek a Skoda állásajánlattal is szolgál.



 

A cseh vállalat már 1927. óta működtet székhelyén szakiskolát, ahol mintegy 21.500 tanuló szerezhette meg szakmai végzettségét azóta. Jelenleg közel ezer fiatal készül itt a jövő feladataira.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: