DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Rali

Negyedik ciprusi győzelmére tör a katari ralilegenda

A Ciprus Rali háromszoros győztese, minden idők legsikeresebb arab raliversenyzője, Nasser Al-Attiyah idén is elutazott a szigetországba, hogy részt vegyen az Európa-bajnoki futamon.

A hétvégén a Rali Európa-bajnokság ciprusi fordulóján szerepel az itthon is nagy népszerűségnek örvendő katari versenyző, Nasser Al-Attiyah. A 41 esztendős versenyző immár kereken tíz éve visszatérő vendége a WRC-futamoknak is. 2004-től 2009-ig még a pontszerzés sem jött össze az 1970-es születésű pilótának, 2012 óta viszont egyre erősebb eredményeket ér el, eddigi legjobbja a 2012-es Portugál Rali negyedik helye.



 



 

Al-Attiyah eddigi legnagyobb sikereit a tereprali világában érte el. Először 2004-ben állt rajthoz a legendás Dakar Ralin, s privát nevezőként a 10. helyen zárta a megmérettetést. 2007-ben már szakaszt is nyert, ahogy azóta is minden esztendőben. Az első dél-amerikai Dakar nagy csalódással zárult a számára, ugyanis a megengedettnél több ellenőrzőpont kihagyása miatt a verseny felénél kizárták, pedig az élmenőkkel együtt haladt.



 

A következő évre a BMW-t Volkswagenre cserélte, ez hozta meg az áttörést számára: négy szakaszt nyert, a legtöbbet a teljes mezőnyből, s mindössze két perc hátránnyal a második lett az össztettben márkatársa, Carlos Sainz mögött. Egy évvel később Al-Attiyah beteljesítette nagy álmát, VW-s márkatársai, Sainz és de Villiers előtt megnyerte a Dakar Ralit. A nagy sikert két kieséssel zárult verseny követte, idén viszont visszatért a dobogóra: Nani Roma és Stephane Peterhansel mögött harmadik lett a Minivel.



 



 

Al-Attiyah többször járt már Magyarországon is, legutóbb az idei Hungarian Baján vett részt, amit jelentős, tizenkét perces előnnyel nyert meg az orosz Vasziljev és az argentin Terranova előtt. És nemcsak az autósportok kedvelői ismerhetik a nevét, hiszen egy a benzingőztől egészen távol álló sportágban, a lövészetben is nagyon komoly sikereket ért el a katari sportember, aki 1996 óta minden olimpián elindult a skeet versenyszámában, melyben két évvel ezelőtt Londonban bronzérmet szerzett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: