DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Rali

Nyugodj békében, Tyutyu!

Nagyon nehezen jönnek most a szavak. Az élet legnagyobb ellentmondása a halál, és ez csak még inkább igaz, amikor olyan valaki megy el közülünk, aki életében oly sok örömöt okozott mindazoknak, akik ismerték, és oly nagyon szerette az életet. Pethő Tyutyu ilyen volt. Egy nagyszerű EMBER és családapa, egy remek barát és egy született versenyző. Isten nyugosztaljon, Tyutyu, nagyon fogsz hiányozni!

Pethő Tyutyut aligha kell valakinek bemutatni a rali sport berkein belül, hiszen mindenki ismerte és szerette őt. 1989-ben navigátorként kezdte, 1992-ben ült át a bal egybe. 2001-ben kezdődött pályafutása talán legszebb és legemlékezetesebb időszaka, a Lada VFTS korszak. 2003-ban ezzel az autóval lett H-csoportos, valamint H9-es magyar bajnok. Látványos vezetési stílusával és tempójával hamar közönségkedvenc vált belőle, és népszerűségét később, Mitsubishis éveiben is megőrizte. De a Lada mindvégig örök szerelem maradt neki, látom is a lelki szemeim előtt, ahogy most épp a mennyországban autót választ, és egy igazi VFTS-sel folytatja a száguldást az égi versenypályákon.

 

Reméljük, tényleg így van. Csak ez lehet az egyetlen igazságos (?) és feldolgozható magyarázata annak, hogy miért mindig a jók, miért mindig a legjobbak mennek el.

 

Tyutyu a legnagyszerűbb emberek egyike volt, akit valaha ismertem. 2010-től dolgoztam vele együtt, mint a csapat sajtófelelőse, de ez több volt egyszerű munkakapcsolatnál. Ritkán találkoztunk, de bármennyi idő is telt el, mindig ugyanazon a baráti hangon köszöntöttük egymást a telefonban. Csak ő tudott olyan hangsúllyal beleszólni a telefonba, hogy "Szervusz! Sanyi vagyok!", hogy azt hihette az ember, tényleg az Üvegtigris szereplőjével beszélget. Mindig megnevettetett, ő ilyen volt. Egy nagyon szeretetre méltó egyéniség, akinek elvesztése pótolhatatlan űrt hagy maga után.

 

Hiányozni fogsz nagyon, Tyutyu! "Abszolút tökéletes verseny, abszolút dobogó!" - olvasom vissza utolsó versenyed sajtóanyagának címét. Oké, hogy a csúcson kell abbahagyni, na de így? Ilyen hirtelen? Elbúcsúzni se volt időnk.

 

Egy ideje már a rák volt a legnagyobb ellenfeled. Emlékszem, amikor ezt először közölted velem a telefonban. Nyugodt volt a hangod, majdnem vidám. Azt mondtad, "Beszélj, Kistyutyuval, ő indul a Lubenik Ralin. Én rákos vagyok, én most az ellen versenyzem." Így, ilyen egyszerűen. Fel sem merült bennem, hogy legyőzhet ez a fenevad. Nem is tudatosult, hogy ennyire nagy a baj. Pedig tudhattam volna, hogy ezért ilyen nagy a csend körülötted. Ez a Te harcod volt, és bátran néztél szembe vele, nem akartad, hogy fájdalmadat a környezeted is érezze. Ezért keveseknek beszéltél arról, hogy mi van Veled, és azoknak is úgy, ahogy nekem. Vidáman, kicsit tréfásan, olyan Tyutyusan!

 

Nagyon nehéz elhinni, hogy elmentél. Reflexből nyúlnék a telefon után, hogy hívjalak, és megkérdezzem, mi történt. Mert Te mindig mindenről megmondtad a frankót. Soha nem érdekből vagy számításból mondtad azt, amit, mindig őszinte voltál az emberekkel. Ezért is szerettek sokan.

 

Akik ismernek, tudják, milyen fontos volt Neked a fiad, és hogy az utóbbi időben mennyi mindent tettél, hogy átadd neki a stafétát az autóversenyzésben. Ő is ladázik, és sokak szerint olyan, mint az apja hajdanán. Benne egy részed tovább él köztünk, ezt jó tudni. Hogy Tyutyu, a mi Tyutyunk nem halt meg és nem hal meg soha, mert átadta, szétszórta az emberekben mindazt, ami ő volt. A vidámságot, a szelídséget, a humort és a szenvedélyes motorsport őrületet. Köszönjük, Tyutyu, hogy voltál, köszönjük, hogy ilyen voltál, és általad talán mi is jobbak lehetünk.

 

Szia Tyutyu!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: