DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

Nagyra nőnek a jövő WRC-i!?

Nagyobb autókat szeretne látni a világbajnokság komisszárja a 2017-es szezontól kezdődően, így még az sem kizárt hogy a jelenleginél két osztállyal nagyobb autókból készülhetnek a harmadik generációs World Rally Car-ok, Passatok, i40-ek, Avensisek, Mondeók és DS5-ösök lepik el a rali pályákat!?

Carlos Barbosa az Autosport magazinnak elárulta az FIA határozottan megerősítette őt abban, hogy szeretnék ha népszerűbbek lennének a következő generációs World Rally Car-ok.  Ugyan az autókat érintő új szabályozások csak 2017-ben lépnek életbe, de Barbosa már az idei szezon vége előtt szeretné őket kihirdetni, mert minél előbb újra változatos szervizparkokat szeretne látni.



 

"Ha a mostani autókat mind lefestjük fehérre szinte lehetetlen felismerni melyik-melyik." - mondta Barbosa. "Olyan változtatásokra vannak szükségünk melyekkel sportunkat ismét népszerűvé, az autókat pedig vonzóbbá tehetjük."Az Autosport hírforrása szerint nem kizárt, hogy jelentős változásokkal találkozhatunk a 2017-es szezonkezdeten, mind az autók külső méretét mind azok teljesítményét illetően. A jelenlegi tervek szerint a mostani B szegmensű autókat a két osztállyal nagyobbak, a D szegmensből érkezők váltanák, a gyártók pedig az ésszerűség határain belül olyan motort használhatnának, amilyet csak szeretnének, a fő szabályozás ugyanis az üzemanyag áramlás szerepelne. 



 

"Még csak a kezdetén vagyunk a 2017-es autók megbeszéléseinek, de a központi szabályozás az üzemanyag áramlást öleli körül, de ezen kívül sok minden változhat. Túl vagyunk már egy találkozón az FIA műszaki munkacsoportjával és a gyártók képviselőivel, most kell mennünk a Világtanács elé. Hamarosan Genf-be utazok, ahol Jarmo Mahonennel (FIA Rally szakág vezető), Michele Mouton-nak (Rally VB menedzser) és Jean Todt-tal (FIA elnök) megvitatjuk az eddig terveket és aztán meglátjuk hogyan tovább, kell e változtatni valamin és ha igen min. Nem ez lesz az utolsó megbeszélésünk, de szerintem nagyon jó úton járunk. Sok dolgon kell változtatnunk, hogy a Rally VB a világ legjobb sorozatai közé emeljük!"



 



 

Barbosa azt is megerősítette, hogy az új szabályok kihirdetésére nagy valószínűséggel a decemberi Világtanács találkozón kerülhet sor. "Biztos vagyok benne, hogy még az idei év vége előtt meglesznek a szabályok. Azt az ígéretet tettük a gyártóknak is, hogy az idei évben minden kész és pontos lesz."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: