DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Rali

ERC: Kruuda már kisöccsét tanítgatja

Karl Kruuda nagy reményekkel várja a hétvégi észt Európa bajnoki futamot. A 22 éves versenyző legutóbbi világbajnoki szereplése ugyan egy nagy bukfenccel zárult, mindezek ellenére pozitívan tekint a Rally Estonia-ra, melyen kisöcsse minden idők legfiatalabb Eb indulója lesz

Hazai futamnak számít nálad a hétvégi észt megmérettetés, ahol szeretnéd bizonyítani tudásodat. Milyen célt tűztél ki magad elé?

"Nagyon szeretnék egy dobogós eredményt elérni, és ennek érdekében mindent meg fogok majd tenni, hogy megvalósíthassam a tervemet. Természetesen a lengyel világbajnokságon sem volt célom, hogy felboruljak az autóval, de sajnos úgy alakult, ahogy... Próbálok majd a lehetőségekhez képest gyorsan autózni és az úton tartani az autót. Nagyon jó versenyzők lesznek ott - gondolok itt Esapekka Lappi-ra, Ott Tanak-ra és több honfitársamra, akikkel komolyan fel kell vennem a küzdelmeket, hogy az általam eltervezett eredményt elérhessem."

 

Mit gondolsz, az észteknél lehetsz a legnagyobb kedvenc?

"Mindig jó érzés hazai versenyen részt venni, de ebben az esetben én úgymond csak a második vagyok, hiszen Ott Tanak előttem jár, gyorsabb a srác. Egy közel kiváló Fiestával versenyzik, amivel nehéz lenne felvennem a harcot. Mindezek ellenére kacérkodom a gondolattal, hogy apait-anyait beleadva a legjobbnak kellene lennem, de a földön maradva azt kell, hogy mondjam, ez a pillanat nem most fog eljönni. Így elfogadhatónak tartom majd azt az eredményt is, hogy én leszek az a versenyző, aki Ott mögött tudott végezni."

 

Ez a hétvégi verseny jó felkészülés lesz a következő világbajnoki futamra, Finnországba. A stratégiád fog-e változni?

"Tény és való, hogy az utak és a sebesség megválasztása közel hasonló itt Észtországban, mint a finneknél. Annyi említendő különbség van, hogy a VB futamon sokkal több ugrató került bele a versenykiírásba, mint nálunk. Idén volt már szerencsém a finneknél is rajthoz állni, de úgy gondolom ez az észt megmérettetés még friss élményeket hagy bennem, mely sokban segíthet a következő világbajnokságon."

 

A Rally Poland-on történt baleset után mi lett az autóval? Újjáépítik számodra a 208-ast, vagy csere lesz?

"Nem tudom ki lehetett az az ember, aki tönkrevágta az autót - biztos egy idióta! :) Félretéve a viccet, nagyon jó csapatot ismertem meg a Peugeot Sport személyében, és ezúttal sem csalódtam bennük, hiszen egy (a Tagai Racing Technology-val közösen) teljesen új karosszériát intéztek a Peugeot-nak. Sajnos viszont nem 100%, hogy sokat tudok majd az autóval tesztelni a finn futam előtt, de pár kilométert mindenképp szeretnék vele megtenni. Kíváncsi leszek, milyen érzések kavarognak majd bennem, ha beleülök az autóba, hiszen legutoljára a bukfencnél volt szerencsénk egymáshoz."

 

Nem te leszel az egyetlen Kruuda, aki a Rally Estonia-n versenyezni fog...

"Gustav, az öcsém is ott lesz, aki még csak 16 éves, és mondhatni én vagyok a tanára. Sorsa öt évvel ezelőtt pecsételődött meg, amikor beültettem a kocsiba, és elvittem egy pályára, ahol gond nélkül ismerkedhetett a vezetés élményével" Most pedig ha jók az információim, az Európa Bajnokságban ő a legfiatalabb, aki valaha is rajthoz állt. Szerintem gyors és ügyes, de hát még fiatal, és lesz ideje bőven a tanulásra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: