DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

Két top-párossal indul az APRC címvédésre a Skoda

A gyári támogatású Skoda MRF csapata két top-párossal tervezi megvédeni bajnoki címét az Ázsiai/csendes-óceáni Rali-bajnokságban (Asia-Pacific Rally Championship; APRC). A tavalyi bajnok Gaurav Gill/Glenn Macneall (India/Új-Zéland) kettős mellett az Európa-bajnok Jan Kopecký/Pavel Dresler (egyaránt Csehország) duó is rajthoz áll az április 11-13-i új-zélandi szezonnyitó futamon. Nevesebb indulók még aligha szerepeltek az APRC sorozatában, amelynek összesen hat versenye közül a ""Rally of Whangarei" az első.

"Csodálatos szezont zárhattunk tavaly, történelmet írva az APRC-sorozatban, így mindenekelőtt köszönetet szeretnék mondani a Skoda és az MRF felé a folytatólagos támogatásért" - emelte ki Gill, aki az első indiai pilótaként hódította el az APRC bajnoki címét. "Ám korántsem ülhetünk a babérjainkon, az idén is minden tőlünk telhetőt elkövetünk, hogy a bajnoki címért küzdhessünk." Tavaly a Skoda pilóták a Fabia Super 2000 versenygéppel ötöt megnyertek az APRC hat futama közül, magabiztosan hódítva el a konstruktőri bajnoki címet a Skoda számára.



 

Gillel ellentétben az ázsiai-csendes-óceáni térség rali versenyei teljesen új területnek számítanak Jan Kopecký számára. A cseh Európa-bajnok a 2013-as FIA Rali Európa-bajnokság (FIA European Rally Championship; ERC) megnyerését követően örömmel áll az új kihívás elé. "Új versenyek teljesen újszerű körülmények között: ettől természetesen máris gyorsabban ver versenyzői szívem" - fogalmazott a Skoda gyári pilótája. "Fantasztikus szezonunk volt a 2013-as, s a Skoda MRF csapatával is pontosan itt szeretnénk folytatni. Kiváló autóval indulhatok és abszolút professzionális csapat áll mögöttem. Remélem, hogy márkatársam, Gaurav Gill is sok jó tanáccsal lát majd el."



 



 

Az új-zélandi szezonnyitón ez mindenesetre nem jelenthet majd problémát, Gill ugyanis tavaly a második helyen végzett itt akkori Skoda csapattársa, az ebben az idényben az ERC sorozatban induló Esapekka Lappi (Finnország) mögött. Idén azonban új kihívások várják a versenyzőket Új-Zélandon, a Whangarei körül kijelölt tizennégy, összesen 241,29 kilométernyi gyorsaságin. A fővárostól, Aucklandtől bő 160 kilométerre, északra fekvő régióban rendezett Super Special Stage küzdelmeit például reflektorfényben vívják majd a versenyzők.



 

A cseh autógyártó számára igen fontos lépés APRC bajnokságbeli szereplése a nemzetközi piacokon indított növekedési offenzívája keretében. A Skoda éves szinten legalább 1,5 millió gépkocsira kívánja növelni globális eladásait az elkövetkező évek során, különösképpen az ázsiai feltörekvő piacokon bővítve jelentősen értékesítését.



 

A Skoda Mladá Boleslav-i főhadiszállásán mindeközben töretlenül folytatódnak a Fabia R 5, a nagysikerű Fabia Super 2000 utódjának fejlesztési munkálatai. Az immár a jövőbeni sorozatgyártású Fabia műszaki alapjaira épülő, s az FIA-szabályzat értelmében 1,6 literes, turbófeltöltésű motorral készülő versenygép a 2014-es szezon során elsődleges prioritást élvez a Skoda Motorsport háza táján. "E modell versenysportunk jövője, megjelenésünk az R5-kategóriában ugyanis logikus lépés a Skoda számára" - jelentette ki Michal Hrabánek, a Skoda Motorsport igazgatója. "Jelenlegi terveink szerint 2015 közepéig homologizálhatjuk az új modellt."



 

Az APRC 2014-es versenynaptára:

Április 11-13.: Új-Zéland

Május 16-18.: Új-Kaledónia

Június 20-22.: Ausztrália

Augusztus 15-17.: Malajzia

Szeptember 26-28.: Japán

November 7-9.: Kína

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: