DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Már Vettel büntetésének időzítését számolgatják

Már eddig sem az volt az igazi kérdés, hogy fog-e büntetést kapni idén Sebastian Vettel a limiten túli motorcseréért, hanem az, hogy pontosan mikor jön el ennek az ideje. A szingapúri újabb motorhiba pedig még sürgetőbbé tette a kérdést a már az időzítésen gondolkodó Renault F1 számára.

A francia márka erőforrásai teljesítmény terén kétségtelenül nem érik el a Mercedes szintjét idén, emellett pedig a megbízhatóságuk sem túl fényes - az Olasz Nagydíjon Danyiil Kvjat volt az első, akinek le kellett nyelnie egy tíz rajthelyes büntetést, amiért a hatodik példányt kellett beszerelni autójába a hajtásláncot alkotó hat elem egyikéből, és hamarosan Vettelre is ez a sors vár.

 

A német a belső égésű motorból használta már fel mind az ötöt, ám amikor a szingapúri első edzésen elfüstölt alatta a legutóbbi, a csapat egy korábbi erőforrást helyezett be autójába, így a kevés előzési lehetőséget kínáló utcai pályán még nem kell hátrasorolással számolnia.

 



"A motor még nagyjából az élettartama felénél járt, ezért eléggé meglepett minket, hogy ez történt, hiszen eddig még volt egy halvány esélyünk arra, hogy öt elemmel kihúzzuk a szezon végéig" - mondta Remi Taffin, a Renault vezető pályamérnöke. "Ez a meghibásodás után viszont már mindenképpen szükségünk lesz egy hatodik belső égésű motorra. Most már az a kérdés, hogy stratégiailag hol lenne a legérdemesebb meglépni ezt a cserét.

 

"A rövid válasz erre az, hogy mindenképpen az előtt, hogy az ötödik is tönkremenne. Persze valamilyen módon próbáljuk most kettéosztani a hátralévő versenyeket, de arra is ügyelünk, hogy olyan pályán töltsük le ezt a büntetést, ahol az a legkevésbé hátrányos. Nyilvánvalóan Szingapúrban senki nem szeretne tíz hellyel hátrébbról indulni, hiszen itt nagyon nehéz előzni."

 

"Talán Oroszország vagy Austin lenne ehhez a megfelelő helyszín, ahol hosszú egyenesek is segíthetnek az előrejutásban. Láttuk ezt Danyiil esetében is Monzában, aki a büntetésével együtt is pontszerző helyen végezhetett volna."
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: