DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A McLaren csak most jelentette be Whitmarsh távozását

Egyeseknek talán már nem is cseng ismerősen Martin Whitmarsh neve - a McLaren korábbi csapatfőnöke Ron Dennis újbóli színre lépésével lett kegyvesztett. A csapat hivatalos közleményei különös módon mindvégig hallgattak a brit szakemberről - csupán most erősítették meg formálisan, hogy távozott a McLaren istállótól.

Ron Dennis januárban került újra hatalomba a McLaren Csoport vezérigazgatójaként, miközben Eric Boullier érkezett az új versenyigazgatói posztba, Jonathan Neale pedig a Forma-1-es részleg ügyvezető igazgatója lett. Whitmarsh személyét csend övezte - a csapatnál semmiféle pozíciót nem kapott, de máshol sem bukkant fel (többen arra számítottak, Boullier megüresedett helyén, a Lotusnál köthet ki), továbbra is szerződésben maradt a McLarennel.

 

Ron Dennis már az év elején beszélt arról, hogy a csapatfőnök hagyományos szerepköre a legújabb F1-ben megoldhatatlanná vált. "Az első négy verseny alatt a csapat nem megy haza. A korábbi csapatfőnöki pozícióban ez azt jelentené, hogy az ember négy hónapig nem jár a cégnél. Én nem egyezek bele, hogy olyan személy vezesse a vállalatot, aki több hónapig kimarad" - utalt arra a McLaren Csoport feje, hogy a hagyományos csapatfőnöknek a főhadiszálláson is fontos teendői vannak.

 



Az Autosport információi szerint az elmúlt hónapokban hosszas megbeszélések folytak Dennis és Whitmarsh között a jövőről. Ennek eredményeként a csapat ma a szakújságnak megerősítette, a korábbi csapatfőnökkel közös megegyezéssel, barátian különváltak.

 

Whitmarsh, mint sok más Forma-1-es mérnök, a repülőgépiparban kezdte, 1989-ben csatlakozott az autóversenyzés legfelső kategóriájához, rögtön a McLaren csapathoz műveleti igazgatóként. Ügyvezető igazgató, majd az F1-es részleg vezérigazgatója lett, így került 2013-ban szinte a teljes McLaren-birodalom az ő irányítása alá: nem csak csapatfőnök és a versenyrészleg igazgatója volt, a teljes McLaren Csoport vezérigazgatója is. De mint amikor megdöntik egy államfő hatalmát, Whitmarsh váratlanul minden irányítást elveszített, amihez 24 év alatt jutott hozzá - a puccsot korábbi mentora, Ron Dennis vezette.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: