DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ma 120 éves az autósport

Napra pontosan 120 évvel ezelőtt, 1894. július 22-én rendezték meg a történelem első autóversenyét Párizs és Rouen közt.

Concours du Petit Journal Les Voitures sans Chevaux - ezt a nevet viselte az 1894. július 22-én Párizs és Rouen közt megrendezett 127 kilométeres futam, melyet eredetileg nem is versenynek szántak, mégis a világ első autóversenyeként vonult be a történelembe. A versenyt, melyet a Petit Journal című francia lap szervezett meg, egy négynapos eseménysorozat előzte meg, járműkiállítások és kvalifikációk szolgáltak a nagy futam felvezetéseként.



 



 

Furcsamód az autósport története egy "kizárással" kezdődött. ugyanis a roueni célvonat elsőként átszelő Jules-Albert de Dion nem kaphatta meg az 5000 frankos fődíjat, gőzhajtású autójának működtetéséhez ugyanis egy kazánfűtőre is szüksége volt, ami nem felelt meg a követelményeknek. A díjat, melyet a kiírás szerint nem a leggyorsabb versenyző kapott, hanem az "akinek autója a legközelebb áll az ideálishoz", végül a 2-11. helyeket egy kivételével mindet megszerző Peugeot, valamint a Panhard et Levassor gyártói kapták megosztva benzines autóikért.



 

A legjobbak 19 kilométer per órás átlagsebességgel teljesítették a 127 kilométeres távot, ezt követően viszont rohamosan javultak az autók teljesítményei: egy év múlva Emile Levassor már 24,5 km/órás átlagot futott Párizs és Bourdeaux közt, míg az 1896-os Párizs-Marseille-Párizs verseny egyes szakaszain a győztes már a 30 kilométer per órát is túllépte.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: