DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Coulthard: Alonso fantasztikus

Az egykori Formula-1-es pilóta, David Coulthard szerint a Ferrari kétszeres spanyol bajnoka, Fernando Alonso a hétvégi Kínai Nagydíjon ismételten megmutatta, hogy miért is őt tartják a mezőny jelenlegi legjobbjának.

"Amikor pénteken az első szabadedzésen Fernando Alonso a leggyorsabb volt, majd a másodikon Lewis Hamilton mögött a második helyen végzett még mindenki azt gyanította, hogy ez csak az új főnök Marco Mattiacci első munkanapjának betudható megtévesztés volt" - írta Coulthard a BBC-n megjelent cikkében. "És nem is igen vették számításba, amíg nem a futamon is sikerült megszereznie az utolsó dobogós helyet Lewis Hamilton és Nico Rosberg Mercedese mögött. Hamilton valószínűleg további 30 másodpercet is ráverhetett volna a mezőnyre, ha valóban keményen nyomja, de a Ferrari relatív teljesítménye a mezőny többi részéhez képest akkor is rengeteget fejlődött az előző bahreini futamhoz képest, ahol Alonso és Kimi Raikkönen a 9. és a 10. helyen ért csak célba.



 



 

A Ferrari végrehajtott néhány módosítást az autója aerodinamikáján Kínára, de a végsebesség adatokból az is kiderült, hogy a motor teljesítményének a területén is előreléptek. Én úgy hiszem, hogy ez jórészt az üzemanyag megváltoztatásából fakad, amely fontos tényező lett az új turbós hibrid motorok teljesítményének tekintetében.
Ezen felül Alonso is fantasztikus formában van. Fernando karrierje 13. évében is olyan az első körben, mint egy leforrázott macska. Továbbra is jó pilóta, akinek csak 2007-ben a McLarennél Lewis Hamiltonnal gyűlt meg a baja. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az egyikük jobb volt, mint a másik, hanem csak azt, hogy Alonso nem érezte jól magát ott. Alonso olyan volt, mint a vőlegény, akit az oltár előtt hagytak, mert Ron Dennis a figyelmét Hamilton felé fordította.



 



 

Ezzel szemben Raikkönen ismét szenved, eddig mind a négy versenyen jócskán Alonso mögött végzett. Ez még a kezdeti időszak, de már most is Raikkönen első Ferrari korszakára kezd emlékezni, amikor a finn nem volt olyan lenyűgöző. Rendben van 2007-ben világbajnoki címet szerzett, de ez jórészt annak volt köszönhető, hogy a McLarenes fiúk egymás gáncsolták. És Raikkönennek az utolsó futamon szüksége volt még a csapattárs, Felipe Massa segítségére is. Raikkönen az elmúlt két évben nagyon jó munkát végzett a Lotusnál, de ez a miatt volt e, hogy a csomag volt nagyon jó, vagy talán Romain Grosjean nem olyan jó? Vagy az egész Raikkönen munkájának volt köszönhető? Ezt nagyon nehéz megítélni.



 

Mindenesetre érdekes lesz látni, hogy Raikkönen mit is tud majd kezdeni a szezon hátralévő részében, mert jelenleg nem úgy néz ki, mint aki hosszú karrierre számíthat a Ferrarinál. Ezzel nem Raikkönent akarom lejáratni, mert egyértelmű, hogy ő egy nagyon tehetséges autóversenyző. De amikor a dolgok nem mennek jól, amikor a munka morál hiányzik, egy olyan pilóta mellett, mint Alonso nem sok babér terem."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: