DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

A nagycsapatok nyugalomra intették a kicsiket

A Mercedes és a Red Bull vezetői is kijelentették, hogy a költségsapka tervének megvétózása ellenére ők is elkötelezettek az iránt, hogy gátat szabjanak a költekezésnek az F1-ben. Az élcsapatok szerint a szabályok átformálása lenne ennek a legjobb módja.

A napokban a mezőny kisebb csapatai egy Jean Todthoz írt levélben fejezték ki aggodalmukat a sport jövőjét és a kevésbé tehetős alakulatok fennmaradását illetően. Christian Horner szerint azonban ez a pánikhangulat felesleges részükről, hiszen nem arról van szó, hogy a nagyobb istállókat tömörítő Stratégiai Munkacsoport a kicsik ellen dolgozna.



 

"Szerintem egyszerűen az a helyzet, hogy a költségsapkával sohasem tudnánk hatékonyan kontrollálni a kiadásokat" - mondta a Red Bull vezetője. "Abban minden csapat egyetért, hogy költségcsökkentésre van szükség, ezt pedig a legbiztosabb módon a sportszabályokon keresztül tehetjük meg. Az előírásokban kell megkeresnünk azokat a pontokat, amelyek legnagyobb hatással vannak a kiadásainkra."



 



 

A Mercedes képviseletében Toto Wolff rámutatott, hogy a brackley-i alakulat valójában támogatta volna a költségsapka bevezetését, amit a hírek szerint elsősorban a Red Bull és a Ferrari ellenzett.



 

"A költségsapka esetében bizonyos csapatok heves ellenállásával szembesültünk. Ezt pedig el kell fogadnunk" - tette hozzá Wolff. "Elég bizonyítékunk van már rá az elmúlt évekből, hogy a sport- és technikai szabályokkal is lehetséges javítani a helyzeten: ez volt a célja például a tesztek korlátozásának, a hétvégi munkatilalom és a parc fermé bevezetésének is. Remélhetőleg ezen az úton járva újabb megoldásokat találunk."



 

Nemrégiben fény derült arra, hogy a csapatok már számos lehetőséget mérlegelni kezdtek ezen cél elérésének érdekében, köztük az aktív felfüggesztés újbóli engedélyezését is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: