DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Kiscsapatok: Nem fogadjuk el, hogy a jövőnk másoktól függ

A Forma-1 négy kisebb csapata - a Force India, Sauber, Caterham és Marussia - aggasztó jóslatokat felvető levelet küldött Jean Todtnak, az FIA elnökének a brit Autosport értesülései szerint.

A múlt héten beszámoltunk róla, hogy a Force India és Sauber nemtetszését fejezte ki az FIA döntésével kapcsolatban, amely az élcsapatok nyomására úgy határozott, lemond a költségsapka bevezetéséről. A csapatvezetők már akkor kritizálták a Forma-1-ben zajló politikai csatákat, és úgy vélték, meg kell húzni a kiadások felső határát, különben az istállók nem fognak tudni harcolni egymással. Május 1-jén találkoznak majd a csapatok az FIA illetékeseivel, ám a hírek szerint a megbeszélés tárgya nem a költséghatár, csak költségcsökkentő lépések lesznek.

 

A brit szaklap birtokába jutott információk szerint ezúttal a két istálló, kiegészülve a Forma-1 két sereghajtójával levelet írt a Nemzetközi Automobil Szövetség elnökének, Jean Todtnak, amelyben amiatt aggódtak, a költségszabályozási tervezet elvetése számukra egyenlő lenne a véggel.

 



Ugyancsak dühösek a Stratégiai Csoportra, amelynek hatására Todt lemondott eredeti elképzeléseiről. A csoportot a Forma-1 vezető csapatai alkotják, a Ferrari, Mercedes, Red Bull, McLaren, Williams és Lotus, amelyek többségükben nem állnak kedvezőtlen anyagi helyzetben. A levelet író csapatok szerint a Stratégiai Csoportnak nem szabadna olyan hatalommal rendelkeznie, amellyel a saját érdekükben befolyásolhatnák a szabályokat. Állítólag az üzenetben az is szerepelt, hogy a Csoport ténykedése akár az európai versenyjogba is ütközhet, mint gazdasági erőfölénnyel való visszaélés.

 

A kiscsapatok nem akarják elfogadni, hogy jövőjük mások kezében van, akik így akár túlélésük felett is dönthetnek. A folyamatot nem tartják demokratikusnak, és attól tartanak, hogy az FIA lesz a vétkes akkor, ha a költséghatár eltörlése miatt a sport a pénzügyi katasztrófa szélére kerül.

 

A négy csapat a május 1-jei megbeszélésen szállhatnak harcba álláspontjuk védelmében.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: