DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Kicsoda Marco Mattiacci?

Ross Brawn és Flavio Briatore neve merült fel Stefano Domenicali utódlásával kapcsolatban a Ferrari csapatának élén. Helyettük a vezetőség olyan embert választott, aki még sosem dolgozott a Forma-1-ben.

Ma reggel érkezett a hír, a Ferrari fontos bejelentésre készül, a jól értesült források azt is tudták, Stefano Domenicalival kapcsolatban történik valami fontos, aki 2008 óta állt a Scuderia élén. Ezalatt nem tudta bajnoki címre vezetni az istállót - ellentétben elődjével, Jean Todttal. Nem okozott tehát meglepetést, mikor a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo közölte, Domenicali valóban távozni fog - annál furcsábban hangzott, mikor megnevezte utódját, Marco Mattiaccit.

 

Mattiacci neve nem véletlenül csenghet ismeretlenül még a Forma-1 legnagyobb ismerői számára is. Az olasz soha, semmilyen pozíciót nem töltött még be a Forma-1-ben. Teljesen ismeretlenül érkezik oda, úgy, hogy korábban méregdrága sportkocsik eladásával foglalkozott Észak-Amerikában. Vélhetően épp a tapasztalat hiánya az egyik oka, ami miatt rá esett a választás.

 



Mattiacci közgazdászként végzett Rómában, ám már 15 éve a világ legkülönbözőbb pontjain dolgozik. 1999-ben érkezett a Jaguartól a hazai márkához. Eleinte a Közel-Keleten dolgozott, 2006-ban léptették elő a Ferrari Ázsia csendes-óceáni regionális részlegének elnökévé és vezérigazgatójává, aztán hasonló feladatkört kapott Észak-Amerikában. Itt a Maserati terjesztéséért is felelt.

 

Vezetői eredményeinek hála a Ferrari eladásai húsz százalékkal nőttek az Egyesült Államokban, ez pedig azt jelentette, hogy ez az ország vált a Ferrari legnagyobb piacává. Ezért díjjal is jutalmazták, 2012-ben az év legjobb autóipari menedzserének választották.

 

Bár a Forma-1-ben nincs tapasztalata, különböző versenyszériákkal kapcsolatba került a tengerentúlon. Luca di Montezemolo a cég egyik legígéretesebb fiatal menedzserének nevezte. Nem csoda, hogy Mattiacci a vezetőség teljes bizalmát élvezi, akik előélete miatt abban is reménykedhetnek, hogy Mattiacci nem csak az eredményeket, de a csapat kereskedelmi értékét is fellendítheti.

 

Ahogy Jonathan Noble, az Autoport szakértője fogalmazott: "Azt mondják, komoly feladat beletanulni, hogyan működik a sport, de nem olyan bonyolult, mint jól kijönni a marenellói cselszövésekből. Mattiacci személyében azonban a Ferrarinak olyan embere van, aki ez utóbbiban jeleskedik."
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: