DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ferrari: Nem az a kérdés ki győz, hanem ki ér célba

A hétvégi Ausztrál Nagydíj hosszú ideje az egyik legjobban várt verseny.

Ha a sport az elmúlt évek során megjósolhatóvá vált, akkor az idei szezonban itt az ellenszer: nem lehet tudni, ki nyeri a szezon első versenyét Melbourne-ben, de még az is nagy kérdés, ki ér célba, vagy ki tud elrajtolni.

A téli tesztek során a hangsúly leginkább a megbízhatóságon volt, de most itt az idő versenyezni, de hogy a csapatoknak sikerült-e felkészülniük a szezonra, vagy nem, azt a versenyhétvégéken tudják csak meg.

"Mechanikai oldalról egyre jobban összetett az autó, így az autó megépítése, alkatrészek cseréje, újjáépítése és a lehető legjobb felkészülés Melbourne-re komoly feladat" - közölte a Ferrari mérnökigazgatója, Pat Fry. "A tesztek során napi 24 órát dolgoztunk, arra törekedtünk, hogy az autó elkészüljön, de amikor Melbourne-be megyünk a szabályok szerint sokkal korlátozottabb munkát végezhetünk és korlátozott időt dolgozhatunk."

Fry szerint az egész Formula-1-es hétvége menetrendje átalakul.

"A múltban a Formula-1-es autók megbízhatósága hihetetlen volt, de az idei évben az összetettség miatt komoly kihívást jelent jó megbízhatóságot elérni, különösen az időmérő edzésen és a versenyen."




Miközben a megbízhatóságot érintő aggodalmak dominálni fognak az első versenyeken, az új erőforrás kezelése új feladat elé állítja a mérnököket és a pilótákat.

"Néhány versenyen kevés üzemanyag áll majd rendelkezésünkre és az üzemanyag spórolást a lehető legjobban kell megoldani. Tulajdonképpen az elektromos energiát kell szembeállítani az üzemanyag-fogyasztással és a mi feladatunk az lesz, hogy a versenyre a legjobban működő kombinációval álljunk elő.

És amint a csapatok ezt meg tudják oldani, akkor még ott lesznek a más, "hagyományos" tényezők, mint az aerodinamikai teljesítmény és a gumikezelés.

Az egyik dolog, ami miatt a Scuderia Ferrari nem aggódik, az a pilótafelállás. Fernando Alonso és új csapattársa, Kimi Räikkönen összesen eddig három világbajnoki címet szerzett és összesen háromszor tudtak győzni Melbourne-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: