DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Közös megemlékezés a Hungaroringen

2014. február 2-án, vasárnap 10 órától Böröczky József ""Pepi" és Drapál János baráti köre közös megemlékezést szervez a Hungaroringen, ahol a motorsport legkiválóbb szakkommentátora és az első magyar világbajnoki futamgyőztes motoros mellett Kesjár Csabára, Ayrton Sennára, Zsembery Jenőre, és a motorsport többi nagy halhatatlan elhunytjára fogunk emlékezni.

Mert ők mindannyian halhatatlanok. "Csak az hal meg, akit elfelejtenek" - ez volt Böröczky Pepi, az örök nevettető és remek szakkommentátora mondása, aki életében mindig szívügyének tekintette a nagy elődök, a motorsportok elhunyt, de mégis örökké élő legendái emlékének ápolását. Ez volt Pepi álma, hogy ezek a csodálatos sportemberek, ezek a fantasztikus példaképek soha ne legyenek elfelejtve, és közben talán észre sem vette, de ő maga is példaképpé vált, mielőtt az élet legnagyobb ellentmondása, a halál sajnos őt is elragadta közülünk. De csak testi valójában. Mert aki ismerte őt életében, vagy akár csak közvetítésein és kabaréin keresztül, az sosem fogja őt elfelejteni. Márpedig tudjuk: "Csak az hal meg, akit elfelejtenek".



Drapál János nevét aligha kell bárkinek bemutatnunk. Nemcsak a motorsport szerelmesei ismerték őt, de egy egész ország rajongott érte. Ő volt a magyar motorsport első világbajnoki futamgyőztese, Szabó II. László előtt nyerte meg a brnói nagydíjat. Laci bácsi szerencsére még itt van köztünk, és ő is ott lesz a mostani megemlékezésen. Drapál János február 3-án lenne 66 éves.

Böröczky Pepi egy évben született vele, pontban egy hónappal később, március 3-án - ő azon a napon ünnepelné 66. születésnapját. Kesjár Csaba a magyar autósport ünnepelt sztárja volt, aki nemcsak eredményeivel, de magával ragadó személyiségével is ámulatba ejtett mindenkit, aki ismerte. Ő volt az első magyar versenyző, aki Forma-1-es autót tesztelt, de sajnos a tragikusan korai halál őt is elszólította közülünk. Nem felejtjük őt sem, emléke velünk és barátaival él, ő február 9-én lenne 52 éves.

Ha a legnagyobbakra emlékezünk, akkor nem szabad elfeledkezni természetesen Ayrton Sennáról, a Forma-1 legendás pilótájáról és sokak szerint a történelem legjobb versenyzőjéről sem. Idén május 1-jén lesz a 20 éves évfordulója annak, hogy Imolában tragikus módon életét vesztette. Róla is meg fogunk emlékezni vasárnap, csakúgy, mint a Forma-1-es Magyar Nagydíj első vezérigazgatójáról, aki ezt a tisztséget 9 éven át látta el, Zsembery Jenőről. Ő immár 11 éve nincs az élők sorában.

De a felsoroltakon kívül az autó- és motorsport összes elhunytjára, tényleg mindenkire emlékezni fogunk, és Böröczky Pepi, illetve Drapál János baráti köre sok-sok szeretettel vár mindenkit a helyszínre. Csak egy szál gyertyát kell hozni az elhunytak tiszteletére, és magatokat, más nem kell. Szabó II. Laci bácsi mellett Hamar Zsiga bácsi, Drapál egykori szerelője, és számos mai magyar versenyző is ott lesz a rendezvényen, hogy ők is tiszteletükkel adózzanak a nagy elődök emléke előtt.

Orbán Róbert dunavarsányi cukrászmesternek és a Merillo Cafénak köszönhetően éhezni és szomjazni sem fognak a kilátogatók, és a gyertya - és rajta keresztül a nagy motorsportos elődök emléke - mindenkit melegen fog tartani, legyen bármilyen hideg idő.

Vasárnap, 10:00, Hungaroring. Ott találkozunk!

P1Race.hu

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: