DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Gyorsasági (Gy)

Ismét fordulatos hétvégét tartogatott a Red Bull Ring

Soha nem volt még annyira mozgalmas hétvégéje a Swift Cup Europe versenysorozatban Bernula Istvánnak és Fekete Balázsnak, mint az idei második forduló, amelyet a Red Bull Ringen tartottak. Az ausztriai ékszerdoboz tavaly komoly próba elé állította mindkét versenyzőt, és nem volt kegyes ezúttal sem: igaz, ezúttal legalább jutalom is járt a megpróbáltatásokért cserébe.

Utóbbi kijelentés Bernula „Batboy” Istvánra vonatkozik, akinek részben megvalósult a versenyhétvége előtti célkitűzése, ugyanis a harmadik futamon a magyar bajnoki értékelés legjobbja lett. Ez a helyezés az abszolút értékelés 3. pozíciójának felelt meg és több tekintetben is komoly löket számára: a pilóta két osztrák versenyző mögött zárta a hétvége utolsó menetét, amelyet nem a saját Swiftje, hanem a tartalékautó volánja mögött teljesített.

FB01



„Az osztrák mezőny rendkívüli módon fejlesztette a két versenyhétvége között a Swifteket, így még fogcsikorgatva sem tudtunk partiban lenni velük, így hamar rájöttünk, hogy észszerűbb a magyar értékelésre összpontosítani” – kezdte visszatekintését a kvalifikációs edzést a 7. helyen záró pilóta. „Az időmérőm nem úgy sikerült, ahogyan reméltem, bár csak 6 század választott el a magyar bajnoki első pozíciótól, az első futamon pedig bármennyire igyekeztem, a magyarok között a 2. helyig jutottam. Akárcsak a hungaroringi nyitófutamon, ezúttal sem voltam maradéktalanul elégedett az autóval, de a második futam érdekes helyzetet teremtett: nem sikerült elkerülnöm a rajt utáni óriási balesetet, majd a csata hevében később is ütköztem egy versenytársammal, a biztonsági autós periódusok a kezemre játszottak, így bár többszörösen sérülten is, de sikerült behoznom a kocsimat a hazai értékelés 2. helyére. Vasárnap jobbnak láttam, ha az utolsó felvonásnak a tartalékautóval ugrok neki. Ezt még ugyan sohasem vezettem, de hihetetlen módon épp azokon a területeken bizonyult jobbnak, amelyeket a sajátomban már régóta problémásnak tartok. Minden úgy ment, ahogyan szerettem volna és különösebb erőfeszítés nélkül a hazai értékelés legjobbja lettem. Az abszolút első helynek persze jobban örültem volna, de így is elégedett vagyok, hiszen a tavalyi 2. versenyhétvége óta először éreztem azt, hogy a saját kezemben van az irányítás és lehetőségem van kihozni a versenyből a maximumot. Gratulálok a versenytársamnak a hétvégi nyers tempójához, a hungaroringi futamhoz képest is óriási előrelépést mutatott fel ezen a versenyen.”

Blacky, azaz Fekete Balázs akárcsak tavaly, idén is a judenburgi kórházban kötött ki: akkor az egyik versenytársával együtt robogózás közben szenvedtek balesetet, ezúttal viszont egy olajfolt és a versenypálya betonfala miatt került az osztrák orvosok kezei közé a mindössze 14 éves pilóta.

BI01

„Az osztrákok tényleg pokolian gyorsak voltak, így az időmérőn meg kellett elégednem a 15. hellyel” – mondta a mezőny egyik legfiatalabb, a Junior Kupában is értékelt versenyzője. „Az első futamot a 9. helyen zártam, ami a juniorok között a 2. helynek felelt meg, a második futam pedig álomszerűen indult, de nagyon csúnya véget ért. Akárcsak a Hungaroringen, a rajtom itt is nagyon jól sikerült, kimaradtam a balhéból és több mint tíz helyet javítottam már az első körben, dobogós helyen, csapattársam mögött haladtam a leintés előtti körben, de sajnos az utolsó előtti kanyarban megcsúsztam egy folyadékfolton, kipördültem a pályáról és a kocsim oldalával a betonfalnak csapódtam. A becsapódás után sokkal több csillagot láttam, mint ahány az autómon van… Megütöttem magam, így akárcsak tavaly, egy éjszakára judenburgi kórházban vendégeskedtem, megfigyelés céljából. Másnap reggel távozhattam, de nem akartam kockáztatni, az autóm is összetört, így az utolsó futamot már a paddockból kísértem figyelemmel. Bízom benne, hogy a következő fordulóban elkerül az ilyen balszerencse és még több pontra tudom váltani a tempómat.”

 

Batboy, Blacky és ellenfeleik a Red Bull Ring után hosszabb szünetre vonultak: a Swift Cup Europe küzdelemsorozatának újabb fordulójára júlis 4-5-ig kell várniuk, akkor a Slovakiaringen csatázhatnak egymással.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: